Bloemkoolsoep

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: bloemkoolsoep (voor- of lunchgerecht voor 4 personen).

Beeld Onno Kleyn

Tonnerre is een prachtig stadje. Een prachtig maar oud, kruimelend, steeds treuriger wordend stadje. De snelweg naar Parijs is net te ver weg en ooit, ergens in de jaren zeventig, besloot de door plaatselijke fabrikanten gedomineerde gemeenteraad dat er hier geen station voor de TGV moest komen. Dat zou de arbeiders maar uit hun landelijke isolement halen en aanzetten tot onrust, met misschien wel loonsverhoging als gevolg.

Nu heerst hier een dementerende werkloosheid. Iedereen die iets kan, is weg of gaat weg. De lelijke rest blijft. Want lelijk zijn ze; koffie op het terras hier is net een bezoek aan een 19de-eeuws circus. Op zijn best komen hier de Galliërs uit de Asterixboeken voorbij, maar meestal zijn het strompelaars, voortijdig geknakt, hologig en ongezond. De apotheken floreren, terwijl in de straten de ene na de andere winkel sluit.

Zo, deze non-culinaire informatie moest ik even kwijt. Het is in deze omgeving dat ik een huis heb en mijn potjes kook. De ingrediënten daarvoor haal ik uit een van de immense hypermarchés of, beter, van de markt. Bij de varkensslager bijvoorbeeld, die we Monsieur Avec Ceci noemen, omdat dat het enige is wat hij tegen je zegt: 'Avec ceci?' - 'nog iets?'

Maar vandaag gaan we weer eens vleesloos. De lokale teler had bloemkooltjes in de aanbieding, die welzeker niet lokaal waren, in dit seizoen. Maar op een zeker moment - nu - heb ik het helegaar en ganselijk gehad met de knollen en wortels. Soep gaan we koken en die werken we met geelwortel en specerijen op tot een zonnig, inzichtgevend gerecht. Hadden die bestuurders van Tonnerre maar zoiets gehad, toen, in plaats van te veel champagne.

Ingrediënten

- 1 bloemkool
- 1 ui, fijngesnipperd
- 4 eetl. olie
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 2 bouillonblokjes; ik nam paddestoel
- 1 eetl. kurkuma
- 2 theel. komijnpoeder
- 2 theel. korianderpoeder
- cayennepeper of chilipoeder naar smaak

Bereiding

Snijd de bloemkool grof, maar zorg dat de stronk kleiner gesneden is - die is harder. Fruit de ui zachtjes glazig in de olie in circa 4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Doe de bloemkool erbij, plus de bouillonblokjes en 1 liter water. Dek af, breng aan de kook en laat in ongeveer 15 minuten gaar worden. Stamp nu de bloemkool met de stamppotstamper fijn in de soep; dat is lekkerder dan pureren. Voeg de specerijen toe en net zoveel pittigheid als je aanstaat.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden