Bloeddiamant inzet getuigenis

Ze wil niet op de foto. Ze wil ook liever niet getuigen. Maar vandaag zal het Britse supermodel Naomi Campbell in Leidschendam moeten verschijnen in het proces tegen de Liberiaanse ex-president Charles Taylor. Fotografen en cameralieden mogen haar niet vastleggen, zo is bepaald. Wat zal zij dragen? Diamanten waarschijnlijk niet.

Terwijl het daar toch om gaat. De verdediger van Charles Taylor, aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in buurland Sierra Leone, noemt het oproepen van Campbell ‘een goedkope publiciteitsstunt’. Maar de misdaden waarvan hij wordt verdacht, zijn ernstig genoeg. En hebben alles te maken met zogeheten ‘bloeddiamanten’.

In 1997, na een diner dat was gegeven door de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, zou Campbell van Taylor diamanten cadeau hebben gekregen. Volgens de ene versie kwamen zijn bewakers met een grote ruwe diamant bij de hotelkamer van het supermodel.

Een andere, iets romantischer versie stelt dat Taylor zelf Campbell zes ruwe steentjes aanbood.

Elke versie is ‘volstrekt onjuist’, aldus Taylor. Naomi Campbell heeft er tot nu toe niet over willen spreken. Mogelijk komt vandaag meer duidelijkheid. Het is voor de rechtszaak tegen Taylor niet alleen van belang om te weten of er iets is geschonken, maar zeker ook of de schenking uit bloeddiamanten bestond.

Het woord danken we aan de wrede burgeroorlog die eind vorige eeuw in het West-Afrikaanse Sierra Leone woedde tussen de toenmalige regering en de rebellen van het RUF. Taylor, de man uit het buurland Liberia, zou de rebellen van wapens hebben voorzien en hiervoor illegaal gewonnen, ruwe diamanten hebben teruggekregen.

Een van de commandanten van het RUF, die eerder door het tribunaal voor Sierra Leone tot jarenlange celstraf is veroordeeld, was Issa Sesay. Hij heeft gezegd dat Taylor van de rebellengroep nooit diamanten heeft ontvangen. Maar over de geloofwaardigheid van Sesay hebben velen twijfels.

Hoofdkwartier

In 2000 lukte het de Volkskrant, samen met de fotografen Kadir van Lohuizen en Marcus Bleasdale, om door te dringen tot het hoofdkwartier van het RUF, in het oosten van Sierra Leone. Toen de rebellen doorkregen dat de journalisten getuige waren van het illegaal mijnen van diamanten, besloten Issa Sesay en zijn kompanen het gezelschap tegen hun wil enkele dagen vast te houden. Want de beelden over het winnen van bloeddiamanten mochten niet naar buiten komen.

Daarmee is uiteraard niet gezegd dat het RUF aan Charles Taylor dergelijke diamanten gaf. Maar in 2001 kwamen de Verenigde Naties met sancties tegen de illegale diamanthandel door Liberia. Daaraan was uitvoerig onderzoek vooraf gegaan.

Bloeddiamanten hebben ook in de burgeroorlog in Angola en bij de strijd in Congo een rol gespeeld. De kwestie is in Afrika nog steeds aan de orde. Zoals nu in Zimbabwe, waar in het oostelijke Marange diamanten worden gewonnen. Het toezichtorgaan ‘Kimberley Process’ neemt er volgende week een kijkje. Maar dat alles geeft weinig helderheid over de claim dat Campbell van Taylor bloeddiamanten heeft ontvangen.

de Liberiaanse ex-president Charles Taylor (EPA) Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden