'Blijf zonodig gewoon onderscheid maken'

Maxy Piard werkt bij bij Osmose, een adviesbureau voor multiculturele vraagstukken. Zij vindt het gebrek aan betrokkenheid van degenen om wie het gaat een van de grootste manco's van het Nederlands integratiebeleid....

Van onze verslaggeefster

'Wij hebben recent alle lagen van de Marokkaanse gemeenschap in Culemborg gevraagd naar hun mening over het gemeentebeleid. Iedereen waarschuwde ons: dat lukt je nooit, die mensen zijn onbereikbaar.

'Het is ons binnen twee weken gelukt. Het tegendeel was waar - ze wilden niet alleen spreken over het allochtonenbeleid, maar voelen zich verantwoordelijk voor de hele gemeenschap. Wat vooral opviel, was de liefde waarmee ze over hun gemeente praatten, en hoe blij ze waren dat hun mening daarover werd gevraagd.

'Wij horen steeds opnieuw de klacht: Nederlanders komen met een kant-en-klaar beleid, en willen dat wij vervolgens zeggen dat ze dat geweldig hebben bedacht. Allochtonen voelen zich hierdoor niet serieus genomen. Als ze dat gevoel niet meer hebben, komen ze vanzelf, dan krijg je integratie.

'Veel Nederlanders zijn erg krampachtig als het om allochtonen gaat. Waar etnische groepen voorheen werden gestimuleerd hun eigen cultuur te beleven en van daaruit te integreren, wordt dat onderscheid tegenwoordig zoveel mogelijk vermeden.

'We hebben nu de zogenaamd algemene aanpak. Dat wil zeggen met z'n allen hetzelfde buurthuis ingaan om op die manier de integratie te bevorderen. Wat zie je gebeuren? De Nederlanders komen er niet meer en zelforganisaties sterven af, want de openingstijden van zo'n buurthuis passen niet in hun cultuur.

'Daarom zeg ik: blijf dat onderscheid gewoon maken als dat nodig is. Veel problemen in deze samenleving vereisen een etnisch-specifieke aanpak. Maar bevorder wel het overleg op een niveau dat zo dicht mogelijk bij de mensen ligt. Toch ben ik over het algemeen niet somber over het integratiebeleid. Want onderzoek toont aan dat veel negatieve beeldvorming over allochtonen in de praktijk helemaal niet blijkt te kloppen. Landelijke cijfers worden te vaak als dé waarheid gezien, maar de cijfers van de grote steden vertekenen vaak het beeld in de regio.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden