Blije-kinderentortellini

Ik vond de krant vrijdag zó verontrustend. Groenten blijken echt te leven: ze hebben een koelkasthumeur en ze maken afweerstoffen aan als ze gesneden worden. Hoe moet het nu met die schattige Luiz Antonio, een jongetje op YouTube (google vooral, het is echt de moeite waard!). Hij is een jaar of 3 en wil geen dieren eten. Laat hem maar niet horen dat groente en fruit ook gevoel hebben, want dan eet-ie helemaal niks meer.

Tallina van den Hoed
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 4 personen:
1 pak stoplicht paprika's
1 rode ui
1 prei
150 g cherrytomaatjes
5 tenen knoflook
4 takjes tijm
olijfolie
350 g kippengehakt
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
paneermeel
3 el gehakte platte peterselie
zout, peper
350 g verse tortellini
Het is wat, met kinderen. De meesten eten met smaak. Tot de dag komt dat ze erachter komen dat ze ook kunnen weigeren. Dat ouders wel kunnen zéggen dat je iets moet eten, maar dat je zelf kiest of je slikt of niet. Met lieve dociele kindertjes, zoals die van mij, fiets je rustig door die fase heen. Maar met een karakterkop die geen centimeter toegeeft, ben je als ouder de sjaak en zul je moeten volhouden.

Hoe kinderen uiteindelijk goed eten? Door lekker voor ze te koken, zelf blijmoedig te eten en stug vast te houden aan het idee dat ze van alle kleurtjes eten toch echt wat zullen moeten knagen, teneinde groot, slim, sterk, snel, gezond en grappig te worden.

En toen stond er ook nog in de krant dat iPads niet goed zijn voor kinderen. Dat het kindermishandeling is. Sta ik daar met mijn goeie gedrag en verse groenten. Verknal ik mijn kinderen door een iPad. Snel: voordat Jeugdzorg komt vanwege mishandeling: maak deze ovenschotel. Het smaakt naar zomer en is reuze verantwoord. 'Als je je bord leegeet, mag je op de iPad. Dan heb je zo veel gezonds op, dan weersta je dat beetje mishandeling wel!'

Snijd paprika en ui in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter, de prei in dikke ringen, halveer de cherrytomaatjes en snijd de knoflook in plakjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Giet olijfolie in een braadslee, doe dit alles erin en hussel het met zout door elkaar. Meng het gehakt met zout, peper, peterselie, paneermeel en de geraspte kaas. Kippengehakt is vetter en plakt meer dan rundergehakt, dus het verwerkt ietsje lastiger. Rol er toch balletjes van, formaat grote knikker en leg ze op de groenten. Zet het geheel een half uur in de oven op 200 graden.

Als je supermarkttortellini gebruikt, heb je nu waarschijnlijk 2 pakken van 250 gram. Je hebt niet alles nodig, maar wat je overhoudt, kun je invriezen. Kook gaar volgens aanwijzing op de verpakking. Meng de tortellini met de groenten en de gehaktballetjes en serveer meteen. Dreig met facebookrepresailles als ze niet dóóreten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden