Bisschoppen spreken over kritische brief

UTRECHT De Nederlandse bisschoppen hebben dinsdag ‘openhartig’ gesproken over de uitgelekte, vertrouwelijke brief die aartsbisschop Eijk en zijn twee hulpbisschoppen vorige week aan hun Groningse collega De Korte hebben geschreven....

Volgens een woordvoerder was het overleg ‘constructief’. Het conflict is echter niet uitgesproken. De vier betrokken kemphanen ‘zullen het gesprek in collegialiteit afronden en vertrouwen op een goede uitkomst’.

Eijk en zijn hulpbisschoppen hadden in de brief ongekend felle kritiek geuit op De Korte. Dat ging niet alleen om zijn publieke uitlatingen over de ‘liederenkwestie’, maar ook over diverse andere zaken. Aartsbisschop Eijk liet gisteren verstek gaan bij de maandelijkse bisschoppenconferentie wegens een verblijf in Brazilië. Zijn hulpbisschoppen Herman Woorts en Ted Hoogenboom, die de brief eveneens hadden ondertekend, zaten wel aan tafel.

De bisschoppen spraken de hoop uit dat een oplossing wordt gevonden voor de ‘liederenkwestie’. Volgens het episcopaat zijn daarbij twee uitgangspunten heilig. Enerzijds staat het de censoren van het aartsbisdom Utrecht en het bisdom Den Bosch vrij om hun eigen censuur te plegen. Beide censoren hebben onlangs liederen van Huub Oosterhuis afgekeurd. Anderzijds heeft elke bisschop zijn ‘eigen verantwoordelijkheid voor het liturgisch beleid (inclusief de liederenkeuze) in zijn bisdom’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.