'Bisschop Punt handelde onverstandig en schandelijk'

Pastoraal werker H. Baars was te kritisch voor katholieke kerk en stapt over...

De voorzitter van de vernieuwingsgezinde katholieke Acht-Mei-beweging, Henk Baars (48), heeft noodgedwongen een managementfunctie aanvaard bij de hervormde kerk. De katholieke kerk wenste geen gebruik meer te maken van de diensten van de pastoraal werker, sinds hij de Acht-Mei-beweging leidt.

- Is dit rebellie?

'Nee. Ik kon gewoon niet anders dan voor mijn werk overstappen naar een andere kerk. Na negeneneenhalf jaar dekenaal coördinator in Haarlem, wilde ik gewoon een andere functie, iets nieuws. Door het restauratieve klimaat was mijn functie uitgekleed.

'Al snel bleek dat bisschop Punt een beroepsverbod tegen mij heeft uitgevaardigd, omdat ik voorzitter ben van de Acht-Mei-beweging. Het is onverstandig en schandelijk, maar hij doet het. Kritisch-loyale oppositie wordt niet gewaardeerd. Verzet tegen dergelijke blokades heeft geen zin. Het interesseert de kerkleiding gewoon niet.

'Vier keer kwam ik bij een sollicitatie binnen de katholieke kerk als nummer één uit de bus. Tweemaal heeft de bisschop geweigerd toestemming te geven en kon het niet doorgaan. Twee keer stelde het bestuur van de betreffende instelling de eis dat ik mijn voorzitterschap van de Acht-Mei-beweging zou neerleggen. Ik begrijp niet dat men dat van mij durfde te vragen, ik vind dat chantage.

'Daarom aanvaard ik nu een functie als leider van het buurt- en kerkwerk van de hervormde kerk in Den Haag. Het is een mooie managementfunctie. Het had ook de Lutherse, oud-katholieke of gereformeerde kerk kunnen zijn. Professioneel ben ik van kerk veranderd, spiritueel niet.'

- Is deze gang van zaken niet het ultieme bewijs dat oppositie van binnenuit in de katholieke kerk zinloos is?

'Die vraag heeft bij de Acht-Mei-beweging de laatste jaren nadrukkelijk op de agenda gestaan. Het wordt steeds moeilijker. Wat we ook roepen, de bisschoppen worden alleen maar harder. Vijf jaar geleden zaten nog verschillende stromingen in de staf van het Haarlems bisdom. Nu zijn alleen de restauratieve krachten overgebleven.

'Eigenlijk hebben we, sinds we in 1980 begonnen, nog niets bereikt. Er zijn nog geen vrouwen in het ambt, gelovigen hebben geen invloed op het kiezen van de bisschop, het celibaat is niet afgeschaft en er is eerder minder dan meer democratie in de kerk.'

- Bent u niet verschrikkelijk kwaad?

'In zekere zin kan ik de rechtlijnige opstelling van bisschop Punt nog wel begrijpen. Het is zijn opdracht. Ik heb meer moeite met de priesters eromheen die zich in een mist hullen. Ze wekken de indruk dat ze aan jouw kant staan, maar als puntje bij paaltje komt is men bang voor de eigen positie. Priesters hebben een eed van trouw aan de bisschop afgelegd. Dat is bijna een psychisch proces. Na zo'n eed ga je niet meer lijnrecht tegen de bisschop in. Degene die dat wel deden, zijn al lang verdwenen.'

- Waarom zou u nog katholiek blijven?

'Katholiek blijf je, zoals een jood een jood blijft. Ik ben gedoopt, geworteld, gepokt en gemazeld in de rituelen van het geloof. Het zou voor mij een ongelooflijke tour de force zijn om inhoudelijk en qua levenshouding afstand te nemen. Dat geldt voor veel katholieken. Geestelijk hebben ze hun bedenkingen bij de kerk, maar ze kunnen het niet tot een afscheiding laten komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden