Bisschop Eijk legt binnenkort opvattingen uit

Bisschop Eijk van Groningen zal volgende week zondag een brief laten voorlezen in alle Groningse parochies waarin hij tekst en uitleg geeft over zijn omstreden collegeteksten die gebruikt zijn op de priesteropleidingen in Den Bosch en Roermond....

Van onze verslaggever

Vrijdag verklaarde het kapittel, het hoogste adviesorgaan van het bisdom, dat het een open en goed gesprek had gevoerd met Eijk. Over de inhoud werden geen mededelingen gedaan.

Inmiddels heeft het aartsbisdom Utrecht zijn abonnement opgezegd op Hervormd Nederland. Dat blad publiceerde in drie afleveringen uit de collegedictaten 'speciale moraaltheologie' van Eijk.

Eijk schreef daarin onder meer dat priesters homoseksuelen het best kunnen doorverwijzen naar een psycholoog voor de behandeling van hun 'neurotische ontwikkelingsstoornis'.

Homo's zijn volgens de bisschop niet geschapen zoals God het bedoeld heeft, namelijk toegerust op voortplanting. Ook verklaarde Eijk zich in zijn lessen tegenstander van een huwelijk tussen rooms-katholieken en protestanten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden