Biologische versus vegetarische drop

Vegetarische drop bestond al; nieuw is dat ook Katja, een mainstreamproducent, op de veggietoer gaat. V test klassieke, biologische en vegetarische drop.

December is de traditionele snoepmaand, maar hardcore dropliefhebbers snoepen het hele jaar door. Bij elkaar eten Nederlanders 32 miljoen kilo per jaar, dat is gemiddeld een kleine 2 kilo per persoon per jaar. Zo snoepen ze ongemerkt ook heel wat tot gelatine verwerkte varkens- en of runderbotten mee.

Vegetarische dropmerken waren al in natuurwinkels te koop, maar sinds enige tijd is ook dropproducent Katja op de veggie-toer en heeft Albert Heijn een serie biologisch en (gedeeltelijk) vegetarisch snoep. Smaakt dat anders?

V proeft de verschillen met chocolatier en ijsmaker Kees Raat (3,5 kilo drop per jaar) en zijn dochter Zina (4,5) plus Volkskrantredacteuren Bart Koetsenruijter (3) en Hein Janssen (12).

Het panel proeft vier categorieën drop (muntdrop, honingdrop, dropstaven, zoute drop) en een aantal merken gummibeertjes. De laurierdrop gaat er niet meer in. Zina Raat vertrekt misselijk naar huis en Koetsenruijter heeft ook voor een maand genoeg drop gehad.

Desalniettemin bewijzen de proevers hun expertise. Bij de gummibeertjes herkennen ze de Haribo goudberen (de bekendste) direct aan de glans. De goedkopere soorten fabrieksdrop vallen genadeloos door de mand. Criteria als dooreetfactor en kauwbaarheid worden nauwkeurig gewogen.

V-test

V test of proeft op onregelmatige basis. Van lentewijn tot fietsroutes tot vleesvervangers.. Vandaag: vegetarische drop.

Daarbij heeft elke dropliefhebber ook zoiets als een eigen profiel. 'Je hebt zuigers, bijters en kauwers', aldus Kees Raat die zichzelf als kauwer omschrijft. Zijn favoriete dropsoorten zijn de zachte ronde honingdrop van Jacob Hooy en muntdrop van Klene. Dochter Zina (17) is gek op biologische dropstaven. Koetsenruijter prefereert harde zoute drop en Janssen muntdrop van Klene.

De scheidslijn in smaken blijkt uiteindelijk niet heel scherp langs de soorten met en zonder gelatine te lopen. Bij muntdrop staat Klene (met gelatine) superieur bovenaan, bij honingdrop zijn de voorkeuren verdeeld en kiest alleen Zina Raat voor de vegadrop van Meenk, maar in de categorie zout staat de dubbelzoute van Meenk bij Koetsenruijter en Janssen op 1.

Wel of niet lekker met of zonder gelatine is vooral een kwestie van mondbeleving: de hardheid en de versmelting van het dropje, vertellen de dropmakers van Van Vliet in Alphen aan de Rijn (onder meer Meenk en De Bron). Sommige dropsoorten, zoals honingdrop zijn net zo lekker zonder gelatine als met. Maar de specifieke 'viscositeit' (stroperigheid) van muntdrop kunnen zij vooralsnog niet zonder gelatine produceren. Wie geen verborgen beest wil eten, hoeft dus niet af te zien van drop, maar wel van sommige soorten en merken.

Gummibeertjes

Geliefd kindersnoep dat ook verkrijgbaar is in vele gelatinevrije varianten met natuurlijke kleur- en smaakstoffen. Alleen is het panel daarover niet te spreken. De biologische beertjes van Candy Tree zijn kleverig en slijmerig, Eco Sweets' beertjes smaken naar 'oosterse parfum' en de Koala Gummi Bears van Good Stuff hebben een raar bijsmaakje. Verrassende winnaar, beter nog dan Haribo, zijn de biologische fruitbeertjes van Albert Heijn: beetje frisse smaak, niet te zoet, lekker fruitig, maar daar zit wel gelatine in.

Muntdrop

Muntdrop is een klassieker, met een subtiele smaak tussen zoet en zout in en een karakteristieke bite: beetje hard, maar in de mond wordt-ie romig zacht. Daar kun je dus niet te veel aan veranderen. Een muntdropje zonder gelatine is niet te vinden. De dropmedaillons van Jamin, die in vorm enigszins in de buurt komen, worden meteen afgeserveerd. Te groot, te zoet, geen muntdrop. Klene is duidelijk favoriet (fijne structuur, goede dooreetfactor) ten koste van Venco. De suikervrije muntdrop van De Bron is opvallend lekker, licht zout, goede nasmaak met een bittertje. 'Een stoere muntdrop', vindt Koetsenruijter.

Honingdrop

Een lastige categorie, vindt Janssen, want je hebt harde en zachte drop. Ook het honingpercentage loopt sterk uiteen. Albert Heijn heeft 7 procent, Venco 0,3. De drop van Meenk (zonder gelatine) smaakt het meest naar honing (5,7 procent), heeft een fijne zachte structuur, is goed kauwbaar en daarmee de favoriet van Zina Raat. De Perfekt Honingdrop van Deen krijgt betere cijfers van Koetsenruijter en Janssen. Hij smaakt een beetje naar medicijn en eet het prettigst, vinden ze.

Dropstaven en -staafjes

Dropmerk Katja heeft een vegetarische droplijn waaronder de Oeries Veggie; zachte, compacte dropstaafjes die nog het meest in de buurt komen van de ouderwetse trekdrop, die het panel nog net zo vies vindt als vroeger. Ook andere ecomerken als Panda, Maku Laku en Candy Tree produceren hun drop in staven of staafjes. Zina Raat wordt hier helemaal gelukkig van, vooral van de dropkabels van Candy Tree. De mannen vinden de zachte dropstaven van Panda een mislukking. De Oeries van Katja worden beoordeeld als 'een goed fabrieksdropje'.

Zoute drop

De gemengde zoute drop van HEMA doet het aardig: prima drop, lichtzout. De zachte Harlekijntjes blijken ideale dooreetdropjes. Klene grofgeld wordt volledig afgekeurd: de vorm is bespottelijk, veel te groot, niet zout, niet zoet, hopeloze structuur. De drie gelatinevrije soorten scoren uiteenlopend. De mix van Jumbo is te vlak van smaak. Terra Sana's zoute Tubi's zijn voor Zina Raat een misser, maar Janssen vindt de smaak wel apart. De dubbelzoute van Meenk is voor Koetsenruijter en Janssen een voltreffer. Koetsenruijter: 'Goeie klassieke dubbelzoute drop waar je het warm van krijgt. Top.' Janssen: 'Het tripelbier onder de dropjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden