Bijvangst in groot fraudeonderzoek

Vastgoedondernemer Evert K. is hoofdprooi justitie...

Van onze verslaggever Merijn Rengers en John Schoorl

AMSTERDAM De aanhouding dinsdag van interieurontwerper Jan des Bouvrie is het directe gevolg van een groot onderzoek naar belastingfraude door vastgoedondernemer Evert K. en het bedrijf Kroon Vastgoed uit Zeist. K. is een goede vriend van Des Bouvrie.

K. en zijn zakelijke rechterhand Arjen de G. werden vorige week aangehouden. Het duo wordt verdacht van het oplichten van de belastingdienst en van valsheid en geschrifte, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Werkzaamheden aan de privéwoning van K. in de villawijk Bosch en Duin, aan zijn Zuid-Franse vakantiehuis en zijn luxueuze boot werden volgens bronnen in de vastgoedwereld gefactureerd alsof het zakelijke verbouwingen waren. Door deze truc werd er ten onrechte een bedrag van 1,5 miljoen euro aan btw teruggevraagd.

Jan des Bouvrie was bij al deze verbouwingen als interieurontwerpen en stylist betrokken. Hij zou, volgens bronnen in de sector, de rekeningen naar het bedrijf van K. hebben gestuurd terwijl hij wist dat hij voor privéprojecten van de 52-jarige vastgoedondernemer K. aan de slag was.

Het OM bevestigt de verdenkingen tegen K., maar doet geen mededelingen over Des Bouvrie. Het is daardoor onduidelijk of de interieurontwerper, bij wie de administratie in beslag is genomen, nog steeds vastzit. Kroon Vastgoed geeft geen commentaar.

De Belastingdienst (en nadien de FIOD-ECD) zou K. op de korrel hebben omdat hij zich enkele jaren geleden liet uitschrijven als Nederlands ingezetene. Op papier verhuisde K. naar Frankrijk na een serie van conflicten met de fiscus. Omdat zijn familie geen trek had in een langdurig verblijf in Frankrijk, was ook K. veelvuldig in Bosch en Duin te vinden.

Dat wekte argwaan bij de Belastingdienst, aldus bronnen in de vastgoedsector. De dienst heeft vervolgens de vastgoedondernemer in de gaten gehouden totdat er gegronde redenen waren om tot actie over te gaan. Dat Jan des Bouvrie bij deze zaak betrokken is geraakt, zou het gevolg zijn van diens naïviteit en van zijn vriendschap met Evert K.

Dat juist K. en diens Kroon Vastgoed nu onder vuur liggen, verbaast weinigen in de vastgoedsector. Voormalig autohandelaar K. heeft sinds de verkoop van de Renaultgarages die hij in in het verleden exploiteerde altijd scherp aan de wind gezeild in de onroerendgoedbranche.

K. werd rijk met de bouw van datacentra voor grote telecombedrijven. Daarnaast handelde hij in grond, gebouwen en woningen. Hij is onder andere eigenaar van het pand waarin de de vermaarde Amsterdamse club de IT is gevestigd.

Bekende zakenpartners van K. zijn ondernemer Dik Wessels, vastgoedtycoon Jan Dirk Paarlberg en zijn buurman, de makelaar Guus Boon uit Bosch en Duin, met wie hij het bedrijfje Q en Q (genoemd naar hun beider noteringen in de Quote 500) had.

In 2006 kocht K. samen met Boon 20 hectare van het natuurgebied Biltsche duinen van het busbedrijf Connexxion. Dit was zeer tegen de zin van lokale milieugroeperingen, die onder meer vonden dat Boon en K. een verdacht lage prijs hadden betaald. Een deel van het natuurgebied werd met winst doorverkocht aan twee omwonenden, die zo hun tuin konden vergroten.

Boten en snelle auto’s zijn de grote passies van K., die in 2005 samen met misdaadjournalist Peter R. de Vries deelnam aan de rally Parijs-Dakar. Het duo reed de race niet uit na een ongeluk.

Ook bij FC Utrecht is K. een bekend gezicht. In 2003 wilde hij het stadion Nieuw Galgenwaard kopen. Hij had 20 miljoen euro over voor het het onderkomen van de club, die toen in grote financiële problemen verkeerd. Toch sloeg FC Utrecht het aanbod af. K. was tot 1996 bestuurslid commerciële zaken van de club en subsponsor. Hij stapte op na een een conflict met de toenmalige trainer Simon Kistenmaker.

In juli 2008 werden twee kroongetuigen in de Holleederzaak gearresteerd omdat ze in 2003, zonder succes, met enkele Hells Angels hadden geprobeerd de Utrechtse vastgoedondernemer af te persen. K. moest betalen, omdat zij anders zouden laten uitlekken dat hij zaken zou hebben gedaan met zware criminelen – hetgeen door K. hardnekkig werd ontkend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden