ColumnAaf Brandt Corstius

Bijna iedereen ziet er slimmer uit dan Kim Jong-Un

Op zich was er niet meer bewijs nodig dat Kim Jong-Un een heel raar mannetje is (understatement, ik weet het), maar nu ik hem met zijn zus bezig heb gezien weet ik het zeker. Hij is echt een heel raar mannetje.

Op de videobeelden die ik gisteren op telegraaf.nl zag, liep Kim rond in een desolate omgeving – achter een hotel of op een vliegveld, iets met veel beton en weinig leven – met een sigaret in zijn mond. En daar kwam ineens een vrouw met zwart haar aan, met een grote lichtblauwe glazen asbak die zij hem met twee handen aanreikte. Ze hield haar hoofd daarbij een beetje gebogen. Zonder verder iets te zeggen van ‘hee bedankt’ tipte Kim Jong-Un er zijn as in en liep door. Die vrouw was dus zijn zus.

Nu begrijp ik dat je, als Kim Jong-Un zijnde, veel aan je hoofd hebt, en waarschijnlijk heeft hij al zijn hele leven bedienend personeel, dus is het voor hem doodnormaal dat er op magische wijze asbakken verschijnen als hij die nodig heeft. Maar het is zijn zus! Zijn eigen bloed. Ik weet zeker dat dat, zelfs voor een gestoorde dictator, toch net iemand anders is dan een gemiddelde asbakslaaf.

Ik zocht de broers en zussen van Kim Jong-Un even uit, en dat is ingewikkeld, want zoals iedereen weet is het een familie met nogal veel veelwijverij, geëxcommuniceerden, geëxecuteerden en verwantschappen zoals ‘semi-geheime dode broer’.

Maar als we het simpel houden, heeft Jong-Un in ieder geval twee hoofdzussen, Kim So-Song en Kim Yo-Yong, en Yo-Yong is dus de asbakvasthoudster. Dat lijkt te stroken met haar officiële baan: ze is een van de belangrijkste assistenten van haar broer en overziet, al weet haast niemand dat zeker, zijn tijdschema.

Maar tegelijkertijd liet Jong-Un haar, toen hij zelf aan kwalen leed van wie ook niemand zeker wist wat dat waren, als invaller onderhandelen over kernwapens. En hun vader, al weet ook niemand dit zeker, schijnt ooit gezegd te hebben dat Yo-Yong veel slimmer is dan haar broer. Zo ziet ze er ook uit, maar goed, bijna iedereen ziet er slimmer uit dan Kim Jong-Un. Dat heeft met zijn hoofdvorm en kapsel te maken.

Hun andere zus, So-Song, is een stuk ouder dan Yo-Yong en heeft meer invloed. So-Song is, en ik citeer nu even Al-Jazeera: ‘een verborgen, maar belangrijke machthebber in de paleispolitiek’.

Oké, en zo wordt het dus een sprookje. Je hebt de tirannenbroer, en dan zijn oudste, machtige zus en de jongste, knappe zus die met de asbak moet rondlopen terwijl ze eigenlijk de intelligentste van het stel is en gewoon prima kan onderhandelen over kernwapens.

Yo-Yong, de Noord-Koreaanse Assepoester. Die trouwens een beter leven heeft dan de rest van dat land. Dat weet ik dan wel weer vrij zeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden