Bijna een ster
In Fred wordt volgens het boekje gekookt. Met verve, dat wel...
Waar eten we? Restaurant Fred in Rotterdam.
Waarom? Fred is the place to be van 2008. Met stip binnengekomen in restaurantgids Lekker, het mooiste restaurant van Nederland volgens Iens, twee koksmutsjes in de GaultMillau. Nog net geen Michelinster maar toch, het kan minder voor een zaak die pas in maart dit jaar openging. Fred is genoemd naar kok-eigenaar Fred Mustert, die voorheen kookte in La Vilette, ook Rotterdam. Dat raakte na zijn vertrek zijn ster juist kwijt.
Hoe zitten we erbij? Fred dankt een deel van zijn komeetachtige opkomst aan het interieur, dat je weelderig mag noemen: bruin gewolkt Italiaans marmer op de vloer, gouden sterren aan het plafond (daar wel!), buislampen in gouden vogelkooien voor het raam. De kuipstoelen hebben een (nep)olifantslagtand als voorpoot. Lee Towers meets de sultan van Brunei. Voor die laatste werkte de interieurarchitect ook. En voor Bill Gates.
Wat eten we? Het viergangenmenu Renaissance: kreeftsalade met kropsla en avocado; gebakken St. Jakobsschelpen met velouté en krokante blaadjes knolselderij; entrecote met compote van Cevennen-ui; warm chocoladetaartje met gepocheerde peer en yoghurtijs.
Hoe smaakt het? Mustert noemt zijn kookstijl rechttoe, rechtaan. We hadden het niet beter kunnen zeggen. Kreeft met mayonaise en kropsla, Jakobsschelpen in fluwelige saus met een licht zoetje: het zijn combinaties uit het boekje. Dat geldt ook voor de rosé gebraden plakjes entrecote op zoete ui en pommes fondant (in vleesbouillon gegaarde aardappeltjes). Voor het dessert heeft de keuken een handigheidje bedacht. De truc van een warm chocoladetaartje is dat hij van buiten is gebakken, maar van binnen nog zacht en vloeibaar. Fred heeft dat opgelost door een tulbandje van chocoladecake te maken en dat te vullen met vloeibare chocolade. Slim, maar toch niet helemaal je ware. Het is allemaal vakkundig gemaakt, harmonieus, smakelijk, consistent, maar er zit niets tussen waardoor je van opwinding de voetstappen van de chef op het Italiaans marmer zou willen kussen. Fred bewandelt de gebaande paden. Met verve, dat wel, maar voor een modern Nederlands toprestaurant blijft het erg aan de veilige kant, op het randje van gezapig.
Hoe is de bediening? De mannelijke gastheer voelt nogal stroef aan. Als we luchtigjes informeren waarom het menu Renaissance heet, zegt hij nurks dat het beestje toch een naam moet hebben. Zijn vrouwelijke collega is hartelijker. Bovendien weet ze van wijn en kan ze er fijn over vertellen.
Wat kost het? 59,50 euro per persoon.
Komen we terug? Een van de spraakmakendste onderdelen van Fred is het damestoilet, dat, we citeren het persbericht, ‘van onder tot boven is opgetrokken uit geslepen glas met ornamenten’. Kijk, een culinair equivalent daarvan zouden we ook wel op ons bord willen zien. Dan komt die ster ook wel. De volgende keer komen we terug als vrouw.
Fred, Honingerdijk 263-265, 3063 AM Rotterdam, 010 - 2120110
eten 8
bediening 8
entourage 8
prijs-kwaliteit 7,5
Alle restaurantrecensies staan op vk.nl/volkskeuken