Mac eet uit

Bij Jaap is het smakelijk toeven

Recensent Mac van Dinther geniet van een allesbehalve 'zuunig' maal.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Assen!? Toch de stad van Bartje?
Klopt, Bartje, uit de boeken van streekschrijver Anne de Vries, beroemd geworden door een tv-serie in de jaren zeventig met zijn uitspraak 'Ik bid nie veur bruune boon'n'. Wat toch een soort culinair statement was: Bartje wou beter. In de Michelingids doet de hoofdstad van Drenthe het evenwel met slechts één vermelding: het Van der Valk-hotel; geen culinaire hotspot. Maar we waren toevallig in Assen en we vroegen ons af waar je kan eten als je er per se zou moeten zijn. We gooiden een visje uit op Twitter. 'Bij Jaap', riep iedereen. Vooruit, we laten ons verrassen.

Who the hell is Jaap?
Jaap is Jaap Braaksma, een kok met een ruime staat van dienst, die twee jaar geleden met zijn vrouw Trijntje in Assen neerstreek. Hij kookt, zij is gastvrouw.

Bij Jaap. Dat klinkt naar een eetcafé waar je onbeperkt spareribs kunt eten.
Dat heb je dan mis, want het restaurant zit aan een voorname laan met grote herenhuizen die uitkomt op de Brink waar het prachtige Drents Museum staat. Jaap heeft zijn intrek genomen op de benedenverdieping van een fraai 19de-eeuws herenhuis. De vloer is belegd met hout en rood tapijt. Aan de wand modern behang met een motief van gouden lelies, de eetstoelen zijn van café au lait-kleurig leer, de tafels van donker hout.

Stijlvol. Dan zullen er ook wel geen spareribs op de kaart staan.
Goed geraden. De menukaart is klein, maar spannend. We hebben moeite een keuze te maken. Dat is op zichzelf al een compliment waard. Na lang wikken, bestellen we ieder twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert.

De cijfers:

Kosten:
Vier gangen à la carte € 54,50 (p.p.)

Punten:
Eten 8
Bediening 8
Entourage 8
Prijs-kwaliteit 8

Het menu:

Terrine van schaal- en schelpdieren met kreeftsaus en zoetzure groenten
Gebraden duif met crème van bleekselderij, truffelvinaigrette met mandarijn, appel en macadamianoot
Schelvis met beurre noir, pijlstaartinktvis en saffraanaardappel
Ananas van de BBQ, sorbet met triple bier

En: is het wat?
Laten we zeggen dat we aangenaam worden verrast. Jaap kookt op klassieke grondslag, maar met een avontuurlijk randje. De eerste gang is een fleurig stukje huisvlijt van schaal- en schelpdieren in aspic (doorzichtige gelei), geflankeerd door zoetzure groenten (wortel, komkommer) en een dikke streep tot donkere karamel ingekookte kreeftensaus, die zoet en intens smaakt. Dat levert een mooi contrast op. Daarna strijkt een duivenborstje op ons bord neer, gehuld in een dressing van geurige truffeljus met mandarijn en een garnituur à la Waldorfsalade: bleekselderij, groene appel en macadamianoten. Net als in het eerste gerecht zit hier ook weer een lekker spel in van smaken en texturen: hard en zacht; zoet, zuur en zout.

Het klinkt bijna opwindend.
Dat is het ook. En het houdt niet op, want het hoofdgerecht is een moot schelvis, familie van de kabeljauw, maar zachter van structuur en daardoor moeilijker te bereiden. Deze is goed gedaan: niet te hard gebakken, glanzend als parelmoer van binnen en opgediend in een zwarte botersaus met inktvisinkt en een hint zure limoen. Daarin drijven ook nog knalgele saffraanaardappeltjes en groene blaadjes bittere paksoi rond. Gaaf bord.

Als dessert eten we mangosalade met gegrilde ananas en bitterzoete sorbet van triple bier van brouwerij Maallust uit Veenhuizen. 't Kon minder, zeggen ze dan hier in het Noorden. Doe het maar eens beter, zouden wij zeggen.

Klinkt alsof je er blij van wordt.
Jawel. En de bediening draagt daaraan bij. Attente gastvrouw, fijne wijnschenker, gratis water uit de kraan.

Maar ons bint zuunig in Drenthe: wat kost al dat moois?
150 euro, alles erop en eraan. Dat is niet niks. Maar we durven te wedden: hier had Bartje echt wel voor willen bidden. Jaap zet Assen culinair op de kaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden