Bij de les Duits: ‘Dat stoffige imago van een pünktliche taal is wat mij betreft verleden tijd’

De eindexamens in het voortgezet onderwijs zijn begonnen. De Volkskrant doet hiervan verslag: dit is dag 5.

Willeke Voskamp, docent Duits van het jaar. Beeld Eigen collectie

‘Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen: spreek zoveel Duits als je kan. Dan maak je maar een foutje met de naamvallen. Dat stoffige imago van een pünktliche taal is wat mij betreft verleden tijd. De taal is zoveel meer dan alleen grammatica. Ik probeer Duits juist heel positief te benaderen. Wat kan je er allemaal wel niet mee? We luisteren naar rap, doen popquizzen en maken veel reisjes naar Duitsland. Zo zien de leerlingen dat de taal leeft.

Naam Willeke Voskamp (27)
School Baudartius College in Zutphen
Vak Duits, havo (09:00-11:30)

‘Ik probeer de taal op de kaart te zetten. Ik besteed bijvoorbeeld aandacht aan de Duitse verkiezingen of het genderneutraal maken van het volkslied. Afwisseling is van onschatbare waarde.

‘Nu zitten wij hier in Zutphen redelijk dicht bij de grens, leerlingen kunnen bij ons op school zelfs tweetalig onderwijs in het Duits volgen. Toch moet de taal elk jaar weer actief gepromoot worden. Het is de meest gesproken moedertaal in Europa en wij verdienen er een kwart van al ons geld, maar toch zijn leerlingen enorm gericht op Engels. Dat merk je ook tijdens de examens. Duits wordt nog weleens onderschat.

Übung macht den Meister: oefening baart kunst. Probeer zoveel mogelijk te oefenen, zeker in de dagen voor het examen. Het is met name belangrijk dat de examenleerlingen blijven lezen, zorg dat je leeskilometers maakt. Al is dat lang niet altijd vanzelfsprekend. De examens vallen dit jaar precies na de meivakantie, ik hoop dat alle eindexamenkandidaten daar gebruik van hebben gemaakt.’

Muziek gaat voor rapper Fresku om gevoel – precies dat mist hij in het havo-examen muziek

Elke dag doet een BN’er een eindexamen. Rapper Fresku (31) ploegt zich door het havo-examen muziek.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden