Bier van Saison: tierig op de tong

De lente verleidt tot de consumptie van een fruitig en fris bier: laat daar de saison voor zijn uitgevonden.

Beeld .

Saison is de lieveling van menig brouwer. Droog, fruitig en fris zijn de voornaamste trekken van dit complexe bier. De stijl biedt volop ruimte voor de creativiteit van de maker. Variatie in het gebruik van hop en gist, maar ook kruiden en fruit kunnen de smaak vele kanten opsturen. Zoet wordt het in elk geval nooit. Vrijwel alle suikers worden geconsumeerd door de gist, die naast de hop een hoofdrol opeist als smaakmaker. Zo wordt dit van oorsprong Waalse boerderijbier ook een favoriet voor de bierdrinker. Een saison is naast een effectieve dorstlesser namelijk ook een uitstekende maaltijdbegeleider. Lichte gerechten met vis of pasta en salades, maar ook pittigere kost kan een beroep doen op de saison. En, nu we toch in het seizoen zitten: asperges voelen zich er ook bij op hun gemak. Vijf puike saisons; drink ze gekoeld, maar niet te koud, uit een teku- of groot wijnglas.

St-Feuillien: Saison

De familie Friart van de brouwerij St-Feuillien in het Waalse Le Roeulx brouwt al vier generaties lang. In de saison is het een en al traditie wat de klok slaat. Wolken van gistgeuren stijgen op uit het ongefilterde, strokleurige bier. Rondom de 6,5 procent alcohol proeven we in dit aangename streekbier een subtiele balans van mout, hop en gist. Ook in een grote fles en in blik verkrijgbaar.

Beeld .

Oedipus: Mannenliefde

Brouwerij Oedipus heeft in Amsterdam-Noord het hoofdkwartier neergezet. Oedipus is een typisch voorbeeld van het hedendaagse biermaken: een vriendengroep die uit liefde voor bier zichzelf leert brouwen en met behulp van crowdfunding een brouwerij begint. Vorig jaar stonden de heren op het Borefts Bier Festival. En daar sta je niet zomaar. De Mannenliefde is een genderneutrale saison met szechuanpeper en citroengras. Fris, licht, kruidig en luchtig. Blijft moeiteloos overeind bij Aziatische schotels.

Beeld .

Brooklyn Brewery: Sorachi Ace

Hop is er in tientallen soorten. De een maakt het bier bitter, de ander zorgt voor aroma's. Brooklyn Brewery uit New York is voor haar saison de hop zo dankbaar dat het etiket eraan is gewijd. De Sorachi Ace-hop zorgt voor zowel het bitter als de aroma's. Dubbeldoelhop heet dat. Een Japanse hop-variant, gebruikt door een Amerikaanse brouwer in een Belgisch gestylde farmhouse ale. Eclectischer wordt het niet en dat geldt ook voor de smaak. Lichtzuur van de gist, abrikoos, pruim en citrus in de neus én de mond. Droog, prikkelend, en bescheiden maar vastberaden bitter.

De Ranke: Saison de Dottignies

Onder de rook van Kortrijk, dicht aan de grens tussen Vlaanderen en Wallonië, huist een brouwerij die in zijn relatief korte bestaan al een grote naam heeft opgebouwd. De XX Bitter van brouwerij De Ranke is een moderne klassieker. Ook in deze Saison de Dottignies is te proeven dat brouwers Nino Bacelle en Guido Devos een hopbelletje meer of minder niet schuwen. De hopbloemen, vier soorten, zorgen voor een potige maar doordrinkbare saison. Zwoel in de neus, droog en romig in de mond, en pittig bitter in de nasmaak.

Beeld .

Boulevard: Tank 7

Saisons behoren tot de familie van de farmhouse ales. In deze familie is ook het Franse neefje bière de garde te vinden, een meer moutige uitvoering dan de Waalse tak. Uit de VS komt de Tank 7 Farmhouse Ale van Boulevard Brewing uit Kansas City. Uit de fles stroomt ongefilterd bier dat zich tooit met een verfijnde schuimlaag. Daaronder openbaart het volle bier (8,5 procent alcohol) zich in de vorm van fruitige bubbeltjes en aromatische bittertjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden