Bier dat smaakt naar meer

Bier met kaneel, bier met pompoen, bier met Earl Grey-smaak: een beetje vreemd, maar wel lekker.

Freigeist Bierkultur Gruit Vibrations.

Bier maak je van water, mout, hop en gist. En indien gewenst ook met andere smaakmakers zoals fruit en kruiden. Dat is niet iets van vandaag of gisteren, dat wordt al gedaan zolang er gebrouwen wordt. Ja, ook in Duitsland. Het Reinheitsgebot ('allein Gersten, Hopfen und Wasser') mag dan dit jaar door het 500-jarig bestaan volop aandacht hebben gehad - het is de oudste warenwet ter wereld, uit 1516 - het wordt door Duitse brouwers ook gezien als een achterhaald en knellend keurslijf. Destijds door twee Beierse hertogen uitgevaardigd om tarwe uit de handen van brouwers en in die van bakkers te houden, wordt het vandaag de dag ingezet als marketinginstrument, als een Made in Germany-stempel dat kwaliteit moet impliceren. Maar deze vijf bieren trekken zich niets aan van het gebod: ze zijn met méér gemaakt dan water, mout, hop en gist alleen. Rein bier? In elk geval fijn bier.

Freigeist Bierkultur Gruit Vibrations

met duindoorn, rozebottel, sinaasappelschil

Ooit was er een tijd dat er geen hop in het bier zat. Het werd op smaak gebracht met gruit, een kruidenmengsel. Aan het einde van de Middeleeuwen kwam het gebruik van hop op en verving het gruit.

Sebastian Sauer uit Keulen is de Pietje Bell van bierbrouwend Duitsland. Freigeist Bierkultur heet zijn onderneming dan ook. Moderne brouwers zoals hij vinden alles opnieuw uit en dus ook gruitbier. Gruitbier is een beetje vreemd, maar wel lekker: het troebele lichtgele bier heeft een verkwikkend kruidig, haast medicinaal zuurtje. En een dito bittertje, dankzij toch een plukje hop.

La Pirata / Põhjala Crema Catalana

met kaneel en citroenrasp

Bierbrouwers zijn nieuwsgierige mensen. Ze doen niets liever dan op bezoek gaan bij andere brouwers, om daar samen bier te drinken, over bier te praten en bier te brouwen. Collaborations, heet dat dan. Er is geen tijd voor jaloezie en concurrentie, want het leven is al zo kort. Hier hebben het Spaanse La Pirata uit de buurt van Barcelona en het Estse Põhjala elkaar gevonden in de Crema Catalana. Een gul bier met de smaak van karamelkoekjes, voorzien van een toefje honing, een wolkje rooksmaak en een zacht filmend mondgevoel dankzij de melksuiker.

Beeld .

To Øl Roses are brett

met frambozen

To Øl is de brouwerij van het Deense duo Tobias Jensen en Tore Gynther, die door hun leraar op de middelbare school op het spoor van bierbouwen werden gezet. Die leraar was Mikkel Borg Bjergsø, de man die met zijn Mikkeller bieren furore maakt. De heren kiezen er voor zelf geen brouwerij te hebben, omdat de samenwerking met andere brouwers in hun ogen juist tot de mooiste resultaten leidt. En je komt nog eens ergens. In dit prachtig helderrode bier ruiken we frambozen en proeven we rins fruit, met de typisch astringente (zure) invloed van de gebruikte Brettanomyces-gist. To Øl betekent twee bier. En van deze fijne saison lusten we er wel twee.

To Øl Roses are brett.

Jopen/SNAB Mashing Pumpkins 5.0

met pompoen en kruiden

Al vijf jaar lang maakt de Haarlemse brouwerij Jopen in samenwerking met SNAB uit Purmerend een pompoenbier. Een welkome afwisseling in de jaarlijkse tsunami aan bokbier. Om het lustrum van het pompoenbier kracht bij te zetten, zijn er naast de reguliere uitvoering twee varianten gemaakt: versie 5.0 met extra pompoen en andere hop, en versie 5.1 die gerijpt is op whiskyvat. Pompoenbier 5.0 voorziet het najaarsgevoel van een extra oranje gloed. Een heerlijk weeïg-zoete smaak zoals pompoen, vol, aards, met een net groot genoeg vleugje kruiden.

Jopen/SNAB Mashing Pumpkins 5.0.

Erik's bier High Tea

met thee, bergamot en jeneverbes

Thee met smaakjes, we moeten er niet zoveel meer van hebben, omdat ze kunstmatig van aard zijn. Maar als je de beste Earl Grey inzet bij het maken van een pittig gehopte pale ale en daar nog wat natuurlijke smaakmakers aan toevoegt, dan kunnen er mooie dingen ontstaan. Erik Winkler uit Diemen doet dat. Een innige melange van frisheid, bitterheid en kruidigheid is het gevolg. Voor mensen die liever geen hele potten thee wegwerken bij de sandwiches en scones is dit een prima alternatief. 'Biertjes', noemt hij zijn creaties. Maar je mag het ook gewoon 'bier' noemen. Niet te bescheiden, Erik!

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden