Bezoek aan moskeeën loopt terug

Ruim 18 procent van de moslims in Nederland bezoekt de moskee nooit, 27 procent komt alleen in het gebedshuis op de belangrijkste feestdagen....

Vooral onder Nederlandse moslimjongeren bestaat minder animo voor godsdienst, zegt de Leidse hoogleraar Pieter Sjoerd van Koningsveld, die godsdienstgeschiedenis van moslims in West-Europa doceert. 'Er worden al moskeeën gesloten, omdat er geen emplooi voor is.'

Hoogleraar migratie-en integratiestudies Han Entzinger stelt dat de resultaten van de enquête overeenkomen met het onderzoek dat hij in 2000 uitvoerde naar de opvattingen van jonge Rotterdamse moslims: moslimjongeren geven aan het geloof steeds vaker een individuele invulling.

Uit de enquête blijkt dat jongeren (tussen 15 en 34 jaar) zichzelf minder vroom vinden dan ouderen. De stelling 'ik ben een vrome moslim' wordt door 46 procent van de jonge moslims onderschreven, tegen bijna 54 procent van de ouderen.

Ook wijst een flinke groep jongeren – ruim 31 procent – de stelling af, dat 'een goede moslim doet wat de imam zegt'. Bij ouderen ligt dat percentage op zo'n 25 procent. Toch wordt er goed naar de imam geluisterd: ruim 38 procent van de jonge moslims en 45 procent van de oudere moslims is het eens met de stelling. Wel vindt een meerderheid bij jong (57,3 procent) en oud (52,7 procent) dat de imam Nederlands moet kunnen spreken.

Moslimjongeren vinden het dragen van een hoofddoek minder belangrijk dan hun ouders. Bijna 33 procent van de jongeren is het oneens met de stelling 'een goede moslima moet een hoofddoek dragen'. Zij worden gesteund in hun opvatting door zo'n 22 procent van de oudere moslims.

Het dragen van een hoofddoek blijft echter belangrijk voor zo'n 40 procent van de jonge moslims. Dat is wel aanzienlijk minder dan bij de oudere moslims (bijna 60 procent). Bovendien blijkt dat mannen (50,4 procent) meer belang hechten aan de hoofddoek dan vrouwen (45,7 procent).

Slechts een schamele 4 procent van de ondervraagden vindt dat politiek Den Haag genoeg doet voor moslims. Een ruime meerderheid (bijna 54 procent) stelt dat politieke partijen niet genoeg opkomen voor de belangen van moslims. Als Nederland een moslimpartij zou kennen, geeft 39 procent aan daarop te willen stemmen, ruim 17 procent zegt dat niet te zullen doen.

Op de vraag of islamitische scholen goed of slecht voor de integratie zijn, antwoordt bijna 47 procent dat islamitische scholen daaraan een positieve bijdrage leveren. Het is slecht voor de integratie, zegt 8,6 procent.

Van de moslims in Nederland voelt 30 procent zich niet geaccepteerd door Nederlanders, zo'n 38 procent voelt zich wel geaccepteerd. Ruim een kwart van de Nederlandse moslims heeft alleen vriendschappen met andere moslims. Zo'n 46 procent heeft een vriendenkring die voor het overgrote deel islamitisch is. Ruim een kwart zegt dat sommige vrienden moslim zijn en de rest niet.

Uit de enquête blijkt dat de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) een aanzienlijke kans heeft om een C-status te verwerven. Van de ondervraagden zegt 19 procent een financiële bijdrage over te hebben voor meer islamitische programma's op de Nederlandse televisie. Dit zijn veel meer potentiële leden dan de vijftigduizend die de NMO nodig heeft om een aspirant-C-status te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden