Bewijsmails 'Hofstad' vernietigd

Bewijsmateriaal over contacten tussen Mohammed B. en leden van de Hofstadgroep is vernietigd door een fout van de inlichtingendienst AIVD....

Uit een reconstructie van de Volkskrant blijkt dat de dienstdeze informatie te laat aan het Openbaar Ministerie heeftverstrekt. Het verzoek aan Microsoft om vernietiging tevoorkomen, kon daardoor pas worden ingediend toen alle gegevensal waren weggegooid. Dat gebeurt standaard als zogehetenhotmail-accounts dertig dagen niet worden gebruikt.

De mailadressen werden door de Amsterdamse politieaangetroffen in de tas van Mohammed B. toen hij op 29 september2004 werd gearresteerd wegens zwartrijden in de tram. MohammedB. stond bij de AIVD bekend als een radicale moslim die bandenhad met de Hofstadgroep. De gegevens heeft de politie nogdiezelfde dag doorgegeven aan de AIVD. Volgens eenpolitiewoordvoerder was de AIVD verantwoordelijk voor deinformatie nadat deze was doorgegeven. De AIVD wil niet op dezaak ingaan.

In de weken na de moord op filmmaker Theo van Gogh en dearrestatie van Mohammed B. op 2 november heeft het team dat demoord onderzocht de informatie over het e-mail- eninternetverkeer van B. opgevraagd. Deskundigen zeggen dat op datmoment vernietiging van het e-mailverkeer had kunnen wordenvoorkomen door middel van een bevriezingsverzoek aan de advocaatvan Microsoft.

Dat verzoek kon echter pas op 22 december 2004 wordeningediend, zeven weken na de arrestatie van B. en de andereHofstadleden. Toen pas namelijk stuurde de AIVD de betreffendee-mailadressen naar de Nationale Recherche, waarna het OpenbaarMinisterie in Amsterdam en Rotterdam een verzoek indiende bijMicrosoft om het bewijsmateriaal te achterhalen. Dat was dus alvernietigd, blijkt uit een aanvulling van het Hofstaddossier.Pagina 11: CommentaarZie ook speciale bijlage

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden