Beweringen over raadslid volgens rechter verkeerd

Twaalf min of meer prominente Beverwijkers hebben op geen enkele wijze met feiten kunnen aantonen dat het PvdA-gemeenteraadslid F. Yerlibucak banden heeft met de extreem-rechtse Turkse groepering Grijze Wolven....

Van onze verslaggever

BEVERWIJK

De president van de rechtbank, mevrouw C. van Altena, deed vrijdag deze uitspraak in een kort geding dat Yerlibucak had aangespannen. De vergoeding van 25 duizend gulden, die het gemeenteraadslid van Turkse afkomst had gevraagd voor geleden immateriële schade, werd afgewezen.

De twaalf Beverwijkers, onder wie twee advocaten, twee vakbondsbestuurders van Hoogovens, de directeur van het plaatselijke Blijf van m'n Lijf-huis en raadsleden van GroenLinks, hadden hun vermoedens over Yerlibucak in februari aangekaart bij de plaatselijke PvdA. Ze namen geen genoegen met de verklaring van de partij dat het raadslid niets met de Grijze Wolven te maken heeft. Daarom maakten ze hun beschuldigingen 'in het belang van de democratische samenleving' openbaar in het Noordhollands Dagblad.

Al tijdens het kort geding gaf de groep toe onzorgvuldig te zijn geweest. De twaalf erkenden hardnekkige geruchten te hebben gepresenteerd als feiten. Hun handelwijze was voortgekomen uit onvrede. Ze dachten dat de PvdA hun beschuldigingen niet voldoende had onderzocht.

De aanklacht trok grote aandacht van de media, omdat in die dagen bij een brandstichting in Den Haag een moeder en vijf kinderen van een Turks gezin om het leven kwamen. Een in die tijd gepresenteerd boek over de Grijze Wolven wakkerde de publiciteit nog meer aan.

Achteraf blijkt dat de PvdA de beschuldigingen wel serieus heeft genomen. Het hoofdbestuur liet de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) de antecedenten van Yerlibucak natrekken. Daaruit bleek dat het raadslid 'schoon' is.

De PvdA hield echter liever voor zich dat de BVD af en toe de levenswandel van partijleden nagaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden