Bevrijdingsdag 2011: Muziek, lunch met een Tahrir-demonstrant of een naturalisatieceremonie

Naast de ongetwijfeld duizenden lokale buurtactiviteiten wordt bevrijdingsdag traditioneel gedomineerd door de 14 bevrijdingsfestivals in de provinciale (hoofd-)steden. Welke artiesten vliegen dit jaar met de helikopter door het land? En is er meer te zien dan alleen popmuziek?

Waylon is op Bevrijdingsdag een van de artiesten die met een helikopter van festival naar festival vliegt Beeld null
Waylon is op Bevrijdingsdag een van de artiesten die met een helikopter van festival naar festival vliegt

Moke, Waylon en The Opposites & The Partysquad zijn dit jaar de artiesten die met een helikopter van het ene naar het andere festival worden gevlogen. 'Ambassadeur van de vrijheid' Waylon is aanwezig bij de aftrap in Wageningen. Daarna speelt hij op de festivals in Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Rotterdam.

The Opposites & The Partysquad spelen in Vlissingen, Roermond, Den Bosch, Utrecht en Almere. Moke is te zien in Groningen, Assen, Leeuwarden en Zwolle, waar de band optreedt met het Metropole Orkest.

14 festivals
In totaal zijn er veertien officiële Bevrijdingsfestivals, in elke provincie één plus in Amsterdam en Den Haag. Het festival in Zwolle heeft traditioneel het grootste en meest diverse muziekprogramma. Zo komt zelfs de Puerto Ricaanse zanger Gabriel Rios voor een optreden naar de Overijsselse stad. De Nederlandse inbreng komt van onder andere Danny de Munk, Jacqueline Govaert en Ilse de Lange. Ook in Haarlem ligt de nadruk op de muziek. Op twee podia zijn daar onder meer Ben Saunders, Moss en dj Joost van Bellen te bewonderen.

In Amsterdam is er relatief veel aandacht voor andersoortige programmaonderdelen. Zo is er een lunch georganiseerd met Mohammed Helmy, een van de eerste demonstranten die eerder dit jaar actief was op het Tahrirplein in Cairo. Hij zal in een tentoonstellingsruimte door Egypte-kenner Monique Samuel worden geïnterviewd. In het Verzetsmuseum is ook een tentoonstelling, over het leven van verzetsheld Walraven 'Wally' van Hall. Ook is er een slotfeest in Paradiso met muziek, lezingen en performances.

Naturalisatieceremonie
Ook in Den Haag is er meer te zien dan alleen muziek. Zo is daar een literaire show 'puur gelul', met onder meer schrijver en presentator Hugo Borst én de Vlaamse literator Christophe Vekema. Ook wordt er in de hofstad aandacht besteed aan cabaret en poëzie; en kunnen mensen een echte naturalisatieceremonie bijwonen in het stadhuis.

In Den Bosch is een tentoonstelling te zien op hekdoeken, die mensen laat zien die 'een belangrijke bijdrage leveren of hebben geleverd aan vrijheid'. Ook wordt op het Brabantse festival met verschillende kamerleden gedebatteerd over vrijheid in Nederland. Net als op de andere festivals zullen verschillende maatschappelijke organisaties zich presenteren.

Televisie
Naar verwachting trekken de festivals donderdag een miljoen mensen. Voor mensen die binnen willen blijven zijn er televisieuitzendingen. De NOS zendt op donderdag 5 mei tussen 23.15 en 23.40 uur op Nederland 3 een speciaal programma uit over de Bevrijdingsfestivals. Ook het jaarlijkse bevrijdingsconcert aan de Amstel in Amsterdam wordt uitgezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden