Beursspeurneus

EEN half jaar heeft de beurs gezocht naar bewijzen voor de analistenbijeenkomst die uitgever Elsevier op 27 mei in New York zou hebben gehouden....

'Op een gegeven moment lopen alle sporen dood en kun je niet anders dan het onderzoek afronden', zegt een beurswoordvoerder verontschuldigend. Het onderzoek strekte zich uit van Nederland tot Engeland en helemaal in Amerika waarbij de AEX werd bijgestaan door de Londense beurs. Tenslotte is de Brits-Nederlandse uitgever ook in de City genoteerd. Maar de Britse collega's van de AEX konden evenmin aantonen dat er op de bewuste meidag een analistenbijeenkomst was gehouden.

Niet dat Elsevier geen analistenbijeenkomsten mag houden; beursgenoteerde bedrijven mogen daar alleen geen belangrijke dingen zeggen zonder die ook aan de buitenwacht te melden. En dat nu is precies wat Elsevier gedaan lijkt te hebben.

Hoe anders zou in mei al naar buiten hebben kunnen komen dat de uitgever dit jaar een winstdaling verwachtte? 'Vooral Lexis-Nexis presteert beneden de verwachtingen', schreef De Telegraaf op 28 mei. Elsevier ontkende daarop bij hoog en bij laag dat er een analistenbijeenkomst was geweest, laat staan dat er een lagere winst werd verwacht. Tien dagen later - op een analistenbijeenkomst in New York - voorspelde de uitgever toch nog een winstdaling: met name veroorzaakt door de slechte prestaties van de databank Lexis-Nexis.

Logisch dat er verdenkingen rezen jegens Elsevier. Wie een winstwaarschuwing laat uitlekken, schendt artikel 28h van het fondsenreglement. Dat schrijft voor dat alle beleggers gelijkelijk met koersgevoelige informatie bedeeld dienen te worden.

Over deze beursregel is afgelopen zomer veel rumoer geweest. Na Elsevier volgden beursonderzoeken naar Wolters Kluwer, KLM en NBM-Amstelland. Wolters Kluwer kwam er met de schrik van af, KLM werd publiekelijk berispt en het onderzoek naar NBM-Amstelland loopt nog.

Na alle ophef over het toezicht op de beursregels en de beschuldigingen dat de beurs daar te weinig aan zou doen, zou de beurs haar leven beteren. Zij benoemde een commissie onder leiding van ex-Shell-topman Cor Herkströter die de overtreders van beursregels aan de schandpaal zou nagelen. Maar deze commissie is nog niet actief.

Dat is juist jammer nu de beurs heeft gefaald in haar onderzoek naar het lek bij Elsevier. Want dat er een lek moet zijn geweest is duidelijk. 'Elsevier heeft de schijn tegen', constateert Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters en fervent voorstander van het overhevelen van het beurstoezicht naar de Stichting Toezicht Effectenverkeer.

Dat de beurs geen bewijs voor een analistenbijeenkomst heeft kunnen vinden, doet niet terzake. De Vries vindt dat Elsevier hoe dan ook fout heeft gehandeld door de ene week te ontkennen dat de winst dit jaar lager zal uitkomen en dat de andere week juist zelf naar buiten te brengen.

Het bedrijf heeft op 28 mei moeten weten wat het tien dagen later aan de analisten in New York zou vertellen. 'En als je dat weet, dan moet je er zo snel mogelijk mee naar buiten komen', meent De Vries. Evenmin bevalt hem dat de beurs geen verklaring heeft uitgegeven met een uitleg hoe ze tot de voor Elsevier gunstige uitspraak is gekomen.

Daarom gaat De Vries nu opnieuw om opheldering vragen bij Elsevier. 'Het is passend dat er duidelijk verslag wordt gedaan hoe de beurs tot deze conclusie is gekomen. Ik verwacht dat Elsevier daarop antwoord geeft, eventueel gesteund door het onderzoek van de beurs.'

Maar stel dat het lek nu elders zit, bijvoorbeeld bij een bedrijf dat nauw bij Elsevier betrokken is of dat om andere redenen inzicht had in de boeken van de uitgever, zoals tijdens een due diligence voor een eventuele overname? 'Wij controleren alleen of het bedrijf dat de noteringsovereenkomst heeft, de informatie tijdig verstrekt. Als iemand anders geruchten de wereld in brengt en zich een situatie van voorkennis voordoet, dan is dat een zaak van de STE.' Misschien is dat dan ook nu de aangewezen speurneus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden