Beursfraude gaat over coderekeningen

Maandag herstart het Openbaar Ministerie de behandeling van het clcikfonds-onderzoek, de codenaam voor de veelbesproken beursfraudezaak. De zaak draait echter om belastingfraude....

Van onze verslaggever Jan Meeus

Lidmaatschap van een criminele organisatie, belastingfraude, heling, fraude en het witwassen van drugsgeld. De verdenkingen logen er niet om bij de start van het beursfraude-onderzoek in oktober 1997. Maandag gaat de laatste fase in van een affaire die de Nederlandse financiële wereld op haar grondvesten deed schudden.

Op 24 oktober 1997 doen Justitie, de Fiod en de ECD 's avonds een grootscheepse inval bij de Amsterdamse beurs. Het is het begin van Operatie Clickfonds, gericht tegen vermeende wanpraktijken in de financiële wereld.

Minister Zalm van Financin heeft het dat weekeinde over 'heren van stand die geen heren van stand blijken te zijn'. De onrust wordt nog veel groter als er in de weken na de inval vijftien mensen worden ingerekend, die direct bij de effectenbeurs zijn betrokken. Onder verdachten bevinden zich twee van de meest prominente handelaren die op de beursvloer hebben rondgelopen.

Bij instellingen met goudgerande namen als Leemhuis & Van Loon, de Nationale Investeringsbank, Gestion, Van Meer James Capel verrichten rechercheurs van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) huiszoeking. Maar ook bij de de Britse bank Barclays, Delta Lloyd, beursbank de Kas-Associatie en Robeco gaat de Fiod langs in haar speurtocht naar bewijsmateriaal.

De zaak wordt nog complexer als een bij een huiszoeking gevonden buidel contant geld leidt naar een nieuw complex van coderekeningen bij de Amsterdamse effectenbank Bangert Pontier. De vondst van 100 duizend gulden aan contanten in de woning van de Zwiterse Nederlander Eddie S., leidt zes maanden na de start van Clickfonds tot een nieuwe ronde van arrestaties in de Amsterdamse beurswereld.

Na een jaar onderzoek heeft fraude-officier De Graaff honderdtien verdachten op de korrel van wie er ongeveer dertig vast hebben gezeten. Bank Bangert Pontier en de SNS Bank treffen schikken met Justitie voor een bedrag van 2,7 miljoen gulden.

Na initiële successen van Justitie tegen drie houders van coderekeningen, die worden veroordeeld voor belastingfraude, wordt het stil. Justitie blijkt erg veel moeite te hebben de bewijsvoering rond te krijgen, zeker op het punt van misbruik van voorkennis.

Na ruim twee jaar onderzoek wordt ook de Amsterdamse rechtbank ongeduldig. De onderzoeksrechters hebben fraude-officier De Graaff tot 1 april de tijd gegeven. Verdenking of niet, daarna wordt het onderzoek gesloten.

Justitie heeft de dossiers inmiddels verstuurd, al is het onderzoek nog steeds niet klaar. Bewijsmateriaal uit Engeland en Zwitserland is nog niet overgedragen. Dat kan ook nog wel even duren, gezien het onderzoek dat de Zwitsers zijn gestart naar de voorwendselen op basis waarvan het materiaal is opgevraagd.

In tegenstelling tot alle beschuldigingen van beursfraude en witwassen, draait operatie Clickfonds om het organiseren van belastingfraude via een systeem van coderekeningen, stelt advocaat Jurjen Pen, wiens kantoor onder andere Leemhuis & Van Loon bijstaat. 'Over beursfraude is in het dossier weinig terug te vinden.' Die stelling wordt bevestigd door het forse bedrag van 103 miljoen gulden dat de belastingdienst inmiddels heeft nagevorderd. 'Operatie Clickfonds is operatie coderekingen geworden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden