Beurs wil zondaars aan de schandpaal nagelen

De Amsterdamse beurs gaat bedrijven die het beursreglement overtreden harder aanpakken. In de toekomst zal een speciaal daartoe opgerichte, onafhankelijke commissie zondaars in het openbaar gaan berispen....

'Als je door een dergelijk lichaam "verooroordeeld" wordt - en de pers zal niet schromen dat breed uit te meten -, dan heeft dat echt effect. Dat moet je zien als een sanctie', betoogt beurswoordvoerder Raymond Salet. Volgens hem wordt de beurs opener over de onderzoeken die zij doet naar bedrijven die verdacht worden van een overtreding van het beursreglement.

Dinsdag vroeg de beurs voor de derde keer deze zomer aan een van de grootste beursgenoteerde ondernemingen om opheldering over de verspreiding van koersgevoelige informatie. In juni stelde de beurs al een onderzoek in naar een soorgelijke gebeurtenis bij uitgever Elsevier, eind juli had luchtvaartschappij KLM die eer en nu gaat het om Wolters Kluwer.

Deze uitgever zei afgelopen donderdag tegen de aandeelhouders dat de winst 10 tot 15 procent zou stijgen om een dag later tegenover analisten te spreken van een winstgroei van meer dan 15 procent. Daarop steeg de beurskoers met ruim 10 procent.

Ook de aandelenkoersen van KLM en Elsevier reageerden fors op de informatie die de bedrijven aan een beperkte groep hadden gegeven. Daaruit kan geconcludeerd worden dat zij artikel 28 h van het beursreglement hebben overtreden dat bedrijven verplicht koersgevoelige informatie aan alle beleggers tegelijk te melden.

En hoewel de beurs in alledrie de gevallen onderzoeken heeft ingesteld, hangt geen van de bedrijven een sanctie boven het hoofd. De beurs heeft namelijk nu geen enkele sanctiemogelijkheden en kan dan ook niet optreden tegen ondernemingen die het reglement overtreden.

'We kunnen wel de handel stilleggen, als er op de beurs gehandeld blijkt te worden op basis van ongelijke informatie. Dan vragen we het bedrijf om met een bericht te komen. Maar achteraf heeft dat geen zin, dan dupeer je er alleen de belegger mee', aldus een woordvoerder van de beurs.

Pas als de beurs ontdekt dat iemand op de beurs heeft gehandeld op basis van de koersgevoelige informatie, en als dus mogelijk sprake is van handel met voorkennis, dan meldt de beurs dat aan de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Deze beurswaakhond controleert ook of de beurs wel voldoende toezicht houdt op de genoteerde bedrijven.

Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelt dat de beurs haar toezicht op de genoteerde bedrijven moet afstoten aan de STE. Als onafhankelijke instantie zou deze beter kunnen optreden tegen bedrijven die de regels overtreden. De Vries: 'De beurs is als een agent zonder wapen. Daarnaast wil de beurs ook geen boeman zijn. Omdat de beurs moet samenwerken met de genoteerde bedrijven wil zee niet rollend met diezelfde bedrijven over straat gaan. Eigenlijk zou een principieel onafhankelijke opstelling dat toezicht moeten doen.'

De beurswoordvoerder verwijst het idee om het toezicht op de naleving van het beursreglement aan de STE over te dragen naar de prullenbak. 'Waar je het toezicht ook neerlegt, je zult nooit meer hebben dan waarschuwende vinger "pas op, nooit meer doen" ',meent Salet.

De STE stelt zowel met de beurs als met het ministerie van Financiën in gesprek te zijn over de 'vormgeving van het toezicht'. 'Dat hele terrein is in beweging' zegt directeur Bert Canneman die evenwel geen aanleiding ziet 'om nu te zeggen dat het helemaal anders moet'.

De Vries is blij dat de beurs nu een initiatief neemt om het toezicht op de naleving van artikel 28h van het beursreglement te verbeteren, maar wijst er op dat het ook de vinger op de zere plek legt. Namelijk dat de beurs niet de aangewezen instantie is om het toezicht te houden.

Bovendien, zo meent De Vries, is een onafhankelijke commissie niet de oplossing van het probleem. 'Het moet bij een onafhankelijke toezichthouder en niet bij een commissie die door de beurs wordt benoemd.' Slechte publiciteit vindt De Vries ook een oneigenlijk soort sanctie. Hij ziet meer in het opleggen van boetes, dan in het aan de schandpaal nagelen van bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden