Bestrijden van overvallen faalt over hele linie

AMSTERDAM - Het beleid om het aantal overvallen in Nederland terug te dringen schiet tekort. De pakkans is klein en de kans op een gevangenisstraf nog kleiner. Politie, justitie en gemeenten werken onvoldoende samen.

null Beeld null

Dat concludeert een groep criminologen onder leiding van de Tilburgse hoogleraar Cyrille Fijnaut. Zij noemen het groeiende aantal gewelddadige overvallen een testcase voor de geloofwaardigheid van de Nederlandse rechtsstaat. Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Taskforce Overvallen die vorig jaar werd opgericht onder voorzitterschap van de Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie beloofde maandag na de presentatie van het rapport het aantal overvallers dat wordt bestraft komende vier jaar te zullen verdubbelen. Het Openbaar Ministerie zei strengere straffen te zullen eisen voor overvallers: 2 jaar voor een overval op een winkel, 3 jaar voor een overval op een woning.

Volgens de onderzoekers zakte het percentage opgehelderde overvallen van 36 procent in 2004 tot 23 procent in 2009. In slechts een kwart van de zaken wordt werkelijk een verdachte aangehouden. Bij 16 procent van de overvallen worden een of meer daders bestraft. 'De strafdreiging voor overvallen is zeer gering', concluderen de onderzoekers.

Grote buit
Een klein deel van de overvallen, stellen de onderzoekers, wordt professioneel uitgevoerd en levert een grote buit op. Maar meestal gaat het om kleine overvallen die meer lijken op een straatroof. De buit bedraagt enkele tientjes tot een paar honderd euro. De vaak gehoorde stelling dat de daders steeds jonger worden, strookt niet met de cijfers. Overvallers zijn vaak geharde criminelen.

De onderzoekers geven geen verklaring voor de stijgende overvalcijfers sinds 2007. Ook het toegenomen wapengebruik, de stijgende buitwaarde en de rol van ervaren criminelen worden slechts gesignaleerd. 'De drempel voor het plegen van een overval is mogelijk kleiner aan het worden', signaleert het 321 pagina's tellende rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden