Beste koop zijn toch fabriekskoekjes van de HEMA

Niet alle lekkers is voorbehouden aan december. Alhoewel: het hangt er van af in welke categorie u valt.

Speculaas.

Het heerlijk avondje is geweest, Sint is vertrokken. Enkele pepernoten liggen nog verstrooid door de kamer. En de speculaas? Is dat nu ook voorbij of is speculaas inmiddels een koekje voor het hele jaar?

De Volkskrant doet een smaaktest voor de achterblijvers. Proevers van dienst zijn Volkskok Onno Kleyn en chocolatier Kees Raat, aangevuld met Raymond van der Laan en Pepijn van der Waa. Dat zijn eigenlijk mannen van het bier, maar ze willen hun smaakexpertise ook wel loslaten op een amandelspeculaasje.

Het blijkt dat er speculaas is en speculaas: die uit de fabriek en die van warme bakkers. Niet zo verwonderlijk, maar dat het verschil zo groot zou zijn, is onverwacht. Het panel is het er snel over eens dat drie speculaasjes verdacht veel op elkaar lijken. Alle drie zijn ze licht van kleur, hebben ze dezelfde vorm en dezelfde niet al te speculazige smaak.

Gemiddeld, standaard, algemeen en te zoet, is het oordeel. 'Goed gemaakt', aldus Raat. 'Maar het kan leuker', zegt Kleyn. Het betreft de speculaasjes van respectievelijk Jumbo, Perfekt (huismerk van Deen) en Albert Heijn. Het idee dat er ergens een koekfabriek staat waar ze alle drie vandaan komen, is niet denkbeeldig.

De andere drie verschillen wel duidelijk van elkaar. 'Biologisch gevalletje', denkt Raat bij een van de koekjes, wat hier geen aanbeveling is. Hij proeft een weipoederachtige smaak, een rare zoetstof, en hij ziet maar weinig amandelen in het product van Jongejans, de stadsbakker van Amsterdam en omstreken (die zich overigens niet biologisch noemt). Van der Laan vindt ze niet erg kruidig en ook Kleyn en Van der Waa zijn weinig enthousiast.

1. Bakker Out
Speculaasjes, 250 gr. 4,95 euro

2. HEMA
Speculaasmolens, 250 gr. 1,50 euro

3. Jumbo
Amandelspeculaas, 400 gr. 1,15 euro

4. Perfekt
Amandelspeculaas, 400 gr. 1,20 euro

5. Albert Heijn
Amandelspeculaas, 400 gr. 1,25 euro

6. Jongejans
Speculaasjes, 250 gr. 4,95 euro

Tot een unanieme nummer 1 komen de heren niet, want het blijkt dat er ook twee categorieën speculaaseters zijn: degenen die voor de smaak gaan en degenen die op dooreetfactor selecteren. In de eerste categorie scoort de amandelspeculaas van bakker Out uit Ouderkerk het hoogste. Out is ook bij de speculaaskeuring van brancheorganisatie Beko dit jaar uitgeroepen tot beste amandelspeculaasbakker van Noord-Holland. Van der Laan, Kleyn en Van der Waa vinden het een lekker bros koekje met veel specerijen, veel geur, gebrande amandelen en toch een subtiele smaak. Alleen Raat constateert een 'rare vetstof', waardoor de speculaas aan je verhemelte blijft plakken.

Beste koop zijn toch fabriekskoekjes, van de HEMA: 250 gram speculaasmolens kost 1,50 euro. Van der Laan loopt er niet warm voor, maar Raat is lyrisch: 'De textuur is top, helemaal zoals-ie moet zijn, bros, mooi dun, helemaal in balans.' Voor Van der Waa is het het optimale dooreetspeculaasje.

Dat komt dan mooi uit, want in de supermarkten en HEMA zijn speculaasjes het hele jaar door te eten. Alleen de kleinere bakkerijen houden het op 5 december voor gezien met de speculaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden