Beschuitbol

Het thuis afbakken van brood wordt steeds populairder, en daarmee speelt de beschuitbol zich in de kijkerd. Toch maar even met het Voorlichtingsbureau Brood gebeld....

Nanda Troost

Niet aan beginnen, thuiskok. Niet doen! Blijf af! Veels te lastig. Patentbloem, eieren, water, gist, witte basterdsuiker en melkpoeder, ach, daaraan is nog simpelweg te komen. Maar beschuitgelei en blanke stroop. . .

Om nog maar te zwijgen van de beschuitdop: een rond metalen dekseltje met vijf gaatjes. 'Als de bakker het deeg net boven drie van de vijf gaatjes ziet komen, is de dop ''volgerezen'' en kunnen ze in de oven worden afgebakken'. Dat laten we dus inderdaad gewoon over aan de bakker.

Ouderwets eigenlijk, de beschuitbol. Was vroeger thuis een traktatie. Met hagelslag erop en een kop thee erbij. Of nog meer exquise: met suiker. Daarna nooit meer gezien.

Goed, hoe maken wij beschuit?

Neem een beschuitbol en snijd 'm doormidden, met een scherp mes, dat spreekt vanzelf.

Leg de twee schijven in een op 250 graden voorverwarmde oven en droog ze in een kwartiertje tot beschuit.

Tijd genoeg? Ga er dan bij zitten en zie hoe de halve beschuitbollen langzaamaan verkleuren tot volwaardige beschuiten. Ook leuk voor kinderen, vooral als het regent en de zomervakantie nog lang niet ten einde is.

Beschuit maken in de broodrooster kan ook. Dat gaat sneller, maar het is even pielen met de stand van de broodrooster en de tijd die nodig is. Na het roosteren de beschuit laten afkoelen, daar wordt -ie bros-brosser-brost van.

Voor wie zijn eigen beschuit heeft gemaakt: zálig met chocoladepasta die licht smelt op de nog warme - hoe zondig - beschuit.

Bijna net zo lekker en veel verantwoorder natuurlijk: maak roerei van twee eieren, twee eetlepels melk, een snufje zout en een flinke snuf peper. Beleg de versgemaakte beschuiten met een plak gerookte zalm, een schep roerei en een plukje dille.

Of vervang de gerookte zalm door plakken gebakken bacon (laat de slager ze wat dikker snijden dan anders) en garneer met bieslook in plaats van dille.

De lekkerste beschuitbol is en blijft volgens sommigen een beschuitbol met suiker. Voor wie zich er ook aan wil wagen: snijd de bol doormidden, besmeer met boter (laat de halvarine nu echt eens achterwege!) en wees daarbij niet te zuinig. Bestrooi, ook al lekker royaal, met kristalsuiker en geniet van het geknisper tussen de tanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden