Beschietingen zijn volgens hulpverleners uitgevoerd vanuit Rwanda Mortiervuur treft vluchtelingenkamp Kibumba

Naar schatting 200 duizend Hutu-vluchtelingen en vijftienduizend Zaïrese dorpelingen zijn dit weekeinde in paniek op de vlucht geslagen na een aanval met mortiergranaten op het vluchtelingenkamp Kibumba, ten noorden van de Oost-Zaïrese stad Goma, aan de grens met Rwanda....

AP; AFP; REUTER

AP, AFP, Reuter

BUKAVU/CYANGUGU

Bij de aanval op Kibumba, het op een na grootste vluchtelingenkamp in de regio, werden ten minste vier personen gedood en honderden verwond. Hutu-vluchtelingen vertelden hulpverleners dat er zowel in het kamp Kibumba als op de weg naar Goma mortiergranaten terechtkwamen.

'Het is een tragedie, verschrikkelijk. We hebben een menselijke rivier met een lengte van 25 kilometer, die zich uitstrekt vanaf het kamp naar het zuiden, richting Goma', berichtte woordvoerder Panos Moumtzis van de VN-organisatie Unhcr (Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen) vanuit Goma. 'Ik zag zwangere vrouwen, gehandicapten, kleine kinderen.'

De Unhcr-woordvoerder heeft zondag in Kibumba vier doden geteld, maar volgens vluchtelingen uit het kamp is het werkelijke aantal dodelijke slachtoffers veel hoger. De vluchtelingen uit Kibumba worden volgens Moumtzis naar een kamp bij Mugunga geleid, dertien kilometer ten westen van Goma. In dat kamp komen elk uur vijfduizend vluchtelingen aan.

Volgens Moumtzis werden de mortiergranaten op Kibumba en het naburige dorp Buhumba afgevuurd vanaf de heuvels aan de Zaïrees-Rwandese grens. De aanval duurde van vrijdagavond tot zaterdagochtend. Volgens hulpverleners is de aanval uitgevoerd door het door Tutsi's gedomineerde Rwandese leger.

Het persbureau AP citeerde een anonieme bron die wist te melden dat de aanval is uitgevoerd door achthonderd militairen van het zevende bataljon van de Rwandese strijdkrachten. Volgens dezelfde bron is een bataljon van het Rwandese leger via Uganda afgelopen week Zaïre binnengedrongen. De invasiemacht zou inmiddels de plaatsen Rutshuru, Rugari en Kibumba hebben ingenomen. Het Rwandese leger ontkent dat het actief is in Zaïre. Volgens majoor Charles Agaba, stafofficier van het Rwandese leger, verbleef het zevende bataljon zaterdag in de Rwandese hoofdstad Kigali.

De Zaïrese televisie toonde zondag beelden van enkele tientallen gevangenen, die Rwandese regeringssoldaten zouden zijn.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, de Japanse Sadako Ogata, vreest dat de huidige tragedie in Oost-Zaïre het drama dat zich twee jaar geleden in Rwanda afspeelde nog in hevigheid zal overtreffen. 'Ik doe een beroep op de strijdende partijen: spaar de vluchtelingen en de lokale bevolking', aldus Ogata.

Onafhankelijke waarnemers maakten dit weekeinde melding van beschietingen van de Oost-Zaïrese provinciehoofdstad Bukavu vanuit Rwanda. Het Rwandese leger bestookte de stad dit weekeinde met mortiergranaten en luchtdoelraketten.

Banyamulenge-Tutsi's, die zich gesteund weten door het Rwandese leger, rukken vanuit het zuiden op naar de stad.

In de zuidelijke wijken van Bukavu kwam het gisteren tot schotenwisselingen tussen Tutsi-rebellen en Zaïrese militairen. Duizenden inwoners van de stad zijn in paniek naar het noorden gevlucht.

De situatie in Bukavu is uiterst gespannen. De nervositeit onder de Zaïrese militairen neemt toe met elk kanonschot dat klinkt. De Verenigde Naties hebben VN-personeel, diplomaten, hulpverleners en andere buitenlandse werknemers uit de stad geëvacueerd.

Oost-Zaïre is in de greep van de totale chaos. Tutsi-rebellen hebben zich een doorgang gevochten vanaf het Tanganyika-meer naar Bukava aan het Kivu-meer. Dit weekeinde namen ze de stad Uvira in. Als gevolg van de gevechten is het aantal ontheemden dat in Oost-Zaïre uit vluchtelingenkampen is gevlucht en rondzwerft in een corridor langs de grens met Rwanda opgelopen tot een half miljoen.

Volgens hulpverleners zijn zondag circa 1500 Hutu-vluchtelingen uit pure wanhoop de grens met Rwanda overgestoken. Ze waren hun land juist ontvlucht uit vrees voor de wraak van de Tutsi's die in 1994 de massaslachting in Rwanda hebben overleefd. Ook drieduizend Zaïrezen zijn gisteren naar Rwanda gevlucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden