Column

Bert Brussen: 'Ik wil als gelovige graag een lans breken voor de vrijheid van meningsuiting'

Heilige verontwaardiging over professor Onno van Schayck, die opstapte als hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht nadat hij geen bewijs kon leveren van een wonder dat hij had aanschouwd. Raar, vindt Bert Brussen. God houdt zich niet aan natuurwetten. 'Na de openbaring van het wonder werd alles waarvan ik, vanuit mijn geloof, zeker wist dat het waarheid was, openlijk in twijfel getrokken.'

Een graffiti-tekening van Lance Armstrong met een gele trui in Los Angeles. Beeld AFP

Onlangs was ik getuige van een wonder. Een professioneel wielrenner, ooit gediagnosticeerd met kanker, won zeven keer op rij de Tour de France. Een onmenselijke prestatie. Ik kan het zelfs bewijzen, er zijn immers zeven gele truien, voorzien van datum en wel, maar wat mij betreft hoeft er niets te worden bewezen. Wonderen zijn nou eenmaal dingen waarvoor God zich niet hoeft te verantwoorden. Wonderen gebeuren, elke dag weer, en zijn de ware getuigenis van Gods grootheid. God is groot, Halleluja, er gaat niets groters boven Hem. God houdt zich niet aan natuurwetten of logica.

Voorwaar ik zeg u: al wat gebeurde is waar. Ik heb het zelf gezien. Ik ben Gods getuige.

Helaas verkeerde ik in de onjuiste veronderstelling dat we in Nederland in een tolerant en respectvol land wonen waar de godsdienstvrijheid in de grondwet ligt verankert. Niets is minder waar.

Na de openbaring van het wonder werd alles waarvan ik, vanuit mijn geloof, zeker wist dat het waarheid was, openlijk in twijfel getrokken. 'Wonderen bestaan niet', zei de één. 'De Tour de France winnen kun je alleen met doping', zei de ander. Weer een ander meende zelfs 'wetenschappelijke bewijzen' te hebben van het tegendeel. Terwijl, ik heb al die tijd gezegd: ik, mijn geloof en mijn God hebben geen bewijs nodig. Of wetenschap. Of logica. Wonderen gebeuren. Ik geloof dat. Niemand kan en mag mij mijn geloof afnemen, ik heb het volste recht te geloven in het wonder van Lance Armstrong.

Maar het beschimpen van mijn geloof was nog niet voldoende. Ik moest mijn verantwoording nemen als wetenschapper. 'Aan waarheidsvinding doen als wetenschapper en geloof in wonderen gaan niet samen', zei men. 'Wat je in je vrije tijd gelooft, heeft ook weerslag op je werk', zei men. 'Iemand die gelooft dat de Tour de France zeven keer kan worden gewonnen zonder dopinggebruik is gek en onbetrouwbaar', zei men.

Belachelijk. Dit is niets minder dan een heksenjacht op ons gelovigen. Het secularisme, het agressieve atheisme zoals dat wordt verspreid door ook-gelovigen als Dawkins, de huidige tijd waarin materialisme en een gure rechtse wind de boventoon voert, zorgen voor een lynchcultuur. Wij gelovigen worden steeds meer in het verdomhoekje geduwd. Alsof we gekken zijn. Dwazen die zomaar van alles aannemen en letterlijk geloven wat er in elk fictieboek staat. Alsof we zouden geloven dat Harry Potter echt bestaat omdat het in een boek staat dat door een miljard mensen is gelezen.

Dit moet ophouden. Ik wil als gelovige een lans breken voor de vrijheid van meningsuiting. Ik heb het volste recht iets te vinden van de wonderen die ik met mijn eigen ogen aanschouw. Ik accepteer de wetenschap en de logica, als het gaat om de feiten in mijn werk. Maar tegelijk heb ik een rotsvast vertrouwen in het bestaan van mijn God en Zijn werken hier op aarde. Elk wonder dat ik aanschouw, hoe erg dat dan ook tegen alle wetten van logica ingaat, is een waarheid, een boodschap, van mijn God en er is niets dat meer waarheid kan bezitten dan de boodschap van mijn God.

Vandaar dat ik u nogmaals zeg: Lance Armstrong won zeven keer de Tour de France zonder gebruik van doping. Dat is wat ik geloof. Dat is wat ik heb aanschouwd. Dat is het wonder van mijn God, de eeuwige en absolute waarheid. Er is niemand die daar iets aan kan veranderen. Ook Lance Armstrong zelf niet.

Bert Brussen is hoofdredacteur van ThePostOnline.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden