'Ben je verkracht? Bel 188'

Het Centrum Seksueel Geweld in Utrecht onderzoekt uitbreiding naar een landelijk netwerk van centra voor verkrachtingsslachtoffers. Daarvoor willen zij in de toekomst één landelijk telefoonnummer invoeren met de boodschap: 'Ben je verkracht, bel 188.'

Beeld ANP

Het Fonds Slachtofferhulp heeft een subsidie van 150 duizend euro toegekend om op meerdere plaatsen in Nederland dergelijke centra op te richten. Donderdag wordt op een symposium samenwerking gezocht met ziekenhuizen, ggd's, de ggz en de politie.

Het eerste Centrum Seksueel Geweld werd begin dit jaar opgericht in Utrecht, in navolging van landen als Engeland en Denemarken, waar dergelijke rape centers al jarenlang succesvol opereren. Voor het eerst werken artsen, psychologen en politierechercheurs samen aan de opvang van verkrachtingsslachtoffers. Voorheen was die opvang versnipperd en wisten slachtoffers vaak nauwelijks waar ze heen moesten.

Volgens coördinator Iva Bicanic zijn de eerste resultaten van het centrum bemoedigend. In Utrecht komt wekelijks minstens één slachtoffer binnen, dat minder dan 72 uur daarvoor is verkracht. Gemiddeld zoeken slachtoffers pas na anderhalf jaar hulp.

Veel verkrachtingsslachtoffers ontwikkelen naderhand ernstige psychische klachten, zoals een posttraumatische stress-stoornis. Door snelle hulp denkt het centrum de kans hierop te verminderen, aldus Bicanic. Maar dat is niet alles. 'Vaak denken hulpverleners alleen maar: o, verkrachting, dat moet psychisch verwerkt worden. Maar ze vergeten dat mensen ook vaak lichamelijk letsel oplopen. Soms hebben ze soa's, zijn ze zwanger of zijn ze bijna gewurgd. Vandaar de keuze voor opvang in een medische setting.'

Helft
Ongeveer de helft van de melders deed aangifte. 'Dat is veel, maar het komt deels door de samenwerking met de politie. Normaal doet maar 7 tot 10 procent aangifte na een zedendelict.' De aantallen zijn echter nog te klein om conclusies te trekken.

Opvallend is ook dat een kwart van de melders minder begaafd is. 'Dat is een bekende risicofactor voor seksueel geweld', zegt Bicanic. De helft van de slachtoffers bleek bovendien minderjarig. 'Daar waren ook basisschoolkinderen bij.' Ook jongens en mannen meldden zich. Jaarlijks maken in Nederland volgens het CBS zo'n 200 duizend mensen van 15 jaar en ouder ongewenst seksueel contact mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden