HET EEUWIGE LEVENBEN HOEKENDIJK (1938-2020)

Ben Hoekendijk: evangelist, zondaar en een bekend zeezeiler

Ben Hoekendijk Beeld
Ben Hoekendijk

Hij kon de gelovige massa’s opzwepen. Totdat hij bekende seksverslaafd te zijn en voor de zee en een intiemere vorm van geloofsbeleving koos.

Evangelist, maar ook zeezeiler en zondaar. De naam Ben Hoekendijk roept meteen ambivalente gevoelens op. Hij was mede-oprichter van de Stichting De Opwekking die de razendpopulaire Pinksterconferenties en One Way Days organiseerde. Met zijn echtgenote Wiesje was hij ‘groot’ in christelijk Nederland. In 1992 bekende hij aan evangelisch Nederland dat hij een zondig leven leidde. Hij was seksverslaafd en bezocht prostituees. Later kwam het tot een breuk met zijn echtgenote, met zijn zus en met de stichting.

In 1998 publiceerde hij zijn boek Met God kun je opnieuw beginnen!!!, waarmee hij schoon schip probeerde te maken. Hij had de stichting verlaten omdat hij de massameetings zat was. Hij had een nieuwe stichting onder de naam Shalom opgericht. Geen triomfalistisch geschetter meer, maar ingetogen het geloof belijden.

Ben Hoekendijk overleed 1 mei in zijn woonplaats Harderwijk, een half jaar na zijn zus Else Hoekendijk. Het grootste gedeelte van zijn leven woonde hij in Putten.

Stichting De Opwekking keek in een in memoriam positief op hem terug: ‘Hoewel er in de geschiedenis van de stichting wellicht vraagtekens zijn blijven staan, zijn we dankbaar voor het leven van Ben Hoekendijk. Mede dankzij zijn leven en vanuit zijn initiatief is Nederland gezegend met een organisatie die vele mensen geleid heeft tot een ontmoeting met God.’

Ben was het vierde kind van de illustrator en kunstenaar Karel Hoekendijk en diens echtgenote Bep la Rivière, die gingen prediken nadat Karel uit een zekere dood was opgestaan.

Ben werd daarin meegezogen. Met de jeugdgroep Gideons trok hij vanaf 1956 door de straten van Utrecht om het evangelie te verkondigen en organiseerde hij een tentcampagne op het Janskerkhof. In 1960 ging Ben Hoekendijk zijn eigen blad Opwekking uitgeven. Dat leidde tot de oprichting van een stichting waarbij ook zijn echtgenote Wiesje Heijink, zijn zus Else Vlug-Hoekendijk en haar echtgenoot Peter Vlug betrokken waren.

Vanaf 1971 organiseerde de stichting jaarlijkse Pinksterconferenties die uitgroeiden tot massa-evenementen met meer dan 60 duizend bezoekers in Biddinghuizen. Later kwam daar ook de One Way Days in de Jaarbeurs van Utrecht bij voor de jeugd. Ben bleek een begenadigd spreker die het publiek in grote vervoering kon brengen in navolging van veel van de Amerikaanse televisiedominees. ‘Hij vertelde spannend en vurig, had altijd diepte vanuit bijbelteksten en richtte zich op bekering’, zei Kees Goedhart, ex-voorzitter van De Opwekking, in De Stentor.

Hij schreef ook enkele boeken, waaronder Op zoek naar balans en Twaalf Joden vinden de Messias. Na de publicatie van het boek Met God kun je opnieuw beginnen!!! wilde hij hertrouwen met een schoonheidsspecialiste wat tot nieuwe onrust leidde in zijn relatie met de stichting De Opwekking.

De evangelist groeide vervolgens uit een bekend figuur in de wereld van het zeezeilen. Hij maakte met zijn jachten, die achtereenvolgens de namen Shalom I t/m IV hadden, talrijke lange zeiltochten. Zo voer hij over de Noordzee, de Middellandse Zee en gedurende 13 maanden solo over de Atlantische Oceaan tot aan Spitsbergen.

Vooral deze laatste tocht, na een hartoperatie, leverde hem veel publiciteit op. Hij schreef elf watersportboeken die uitgegeven werden door de nautische uitgeverij Alk & Heijnen. Aan het einde van zijn leven kwam het tot een verzoening met zijn zus en zijn ex en had hij ook weer contacten met De Opwekking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden