Belgische kindermoordenaar baant zich een weg naar de vrijheid met ongeladen pistool; Oplettende boswachter ontdekt Dutroux, vastgelopen in de modder

Ruim drieënhalf uur heeft Marc Dutroux kunnen genieten van zijn vrijheid. Nadat hij om half zeven gisteravond in de bossen bij Straimont, tien kilometer van Neufchâteau, werd opgepakt, was de allesoverheersende vraag in België: hoe heeft dit kunnen gebeuren?...

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

De afgelopen dagen werd Dutroux regelmatig vanuit zijn cel in Arlon, bij de Luxemburgse grens, overgebracht naar het gerechtsgebouw in Neufchâteau. Daar werd hij in de gelegenheid gesteld om zijn strafdossier in te kijken. Het ging niet om de dossiers over de verdwenen kinderen, maar over zijn betrokkenheid bij autozwendel.

Binnenkort moet worden besloten welke rechtbank zich zal buigen over deze autozwendel, een besluit waar Dutroux rechtstreeks belang bij heeft. Daarom vond niemand het vreemd dat hij zoveel belangstelling toonde voor zijn dossiers.

Gisteren dook echter een andere verklaring op voor die interesse: Dutroux heeft in de dagelijkse reizen tussen Arlon en Neufchâteau de gelegenheid gezien om een ontsnappingspoging te wagen. Hij gokte erop dat de waakzaamheid van zijn cipiers zou verslappen als hij zich netjes zou gedragen.

Die gok werd gisteren beloond. De bewaking was wat verslapt in vergelijking met de dagen ervoor. In plaats van drie, begeleidden slechts twee rijkswachters Dutroux naar het gerechtsgebouw. Daar ontdeden ze hem van zijn boeien om hem in staat te stellen het dossier in te zien. Op het moment dat hij een van de archiefmappen oppakte, sloeg hij er een van de cipiers mee in het gezicht. De man viel op de grond, waarna Dutroux hem zijn wapen kon ontfutselen.

Pikant detail is dat het wapen volgens procureur Bourlet ongeladen was. Toch was de andere rijkswachter voldoende geïntimideerd om niet meteen de achtervolging in te zetten. Dutroux verliet aan de achterzijde het gerechtsgebouw, en daarna pas zetten beide rijkswachters de achtervolging in. Op straat kregen ze hulp van enkele voorbijgangers. 'Ik hield op met de achtervolging toen Dutroux een wapen op mij richtte', verklaarde een burger gisteravond voor de Belgische televisie.

Na twintig minuten was Dutroux definitief verdwenen. Hij had een automobiliste met zijn pistool gedwongen om haar grijze Renault Mégane af te staan en reed ermee in de richting van Hamipré en de snelweg naar Arlon, die naar de Luxemburgse grens leidt.

Meteen daarna sloegen de Belgische politiediensten groot alarm. Minister van Defensie Poncelet bood de hulp van het leger aan bij de opsporing van Dutroux. In kogelvrij vest patrouilleerden zwaarbewapende rijkswachters langs de grens met Luxemburg. Automobilisten moesten hun kofferbak openmaken, motorrijders hun helm afnemen, en vrachtwagens werden compleet overhoop gehaald.

De Bundesgrenzschutz zette de grens vanaf het drielandenpunt bij Vaals tot het Franse Longwy volledig af. Ook de Nederlandse marechaussee ging over tot intensieve grensbewaking. De Luxemburgse en Franse politie waren in verhoogde staat van paraatheid.

Anderhalf uur na zijn ontsnapping circuleerden politieberichten op radio, televisie en teletekst. Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen kwamen met extra edities. Vijfduizend rijkswachters deden mee aan de opsporing rond Neufchâteau, alsmede leden van de gerechtelijke en gemeentelijke politiediensten. Zeventien helikopters uit drie landen en een vliegtuig zochten op het hoogtepunt van de speurtocht naar 'staatsvijand nummer één', zoals Dutroux gisteren betiteld werd.

Uiteindelijk werd zijn arrestatie mogelijk gemaakt door de oplettendheid van een boswachter in Straimont, tien kilometer ten zuiden van Neufchâteau. Hij had een verdacht voertuig gesignaleerd dat vastzat in de modder. Onmiddellijk togen eenheden van de rijkswacht naar Straimont, waar zij met de hulp van honden Dutroux even na half zeven konden inrekenen. Hij had geprobeerd om te voet verder te vluchten, maar was niet ver gekomen. Zijn arrestatie is zonder geweld verlopen.

De tegenstrijdige berichtgeving rondom de ontsnapping zaaide in de loop van de middag grote verwarring. Eerst was er sprake van dat Dutroux op zijn vlucht een gijzelaar hadmeegenomen, een bericht dat al vrij snel ontkend werd. Later meldde de Luikse procureur Thily dat Dutroux nog een tweede auto had gestolen. Ook dat bericht bleek onjuist: de rijkswacht had in zijn jacht op de vluchteling een auto van een Vlaamse automobilist geconfisqueerd. Omstreeks vijf uur meldde senaatsvoorzitter Mihoux in Brussel dat Dutroux was gearresteerd, een nieuwtje dat voorbarig bleek.

Verschillende betrokkenen speculeerden er gisteren op dat Dutroux hulp van buitenaf heeft gehad. Volgens de vader van het vermoorde meisje An, Paul Marchal, kan Dutroux de operatie niet alleen hebben voorbereid. De advocaat van een ander vermoord meisje, Loubna Benaïssa, vroeg zich af waar Dutroux naar toe had willen gaan. 'Waar vindt deze verpersoonlijking van het kwaad een huis?'

Dutroux' eigen advocaat, Julien Pierre, stelde echter dat de vlucht een opwelling moet zijn geweest. 'Het was een improvisatie, die in enkele seconden tot uitvoering is gebracht', meent Pierre.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden