Belgische frieten met stoverijsaus

Marcus Huibers


Ingrediënten


Voor 1 tot 10 personen
800 ons biologische runderriblappen
peper en zout
olijfolie
6 sjalotten, gesnipperd
4 tenen knoflook, gehakt
4 laurierblaadjes
8 kruidnagels
4 dl runderfond
4 dl trappist (Belgisch bier)
1 dikke witte boterham, zonder korstjes
pittige mosterd
1,5 kg vastkokende aardappelen
2 liter runder- of andersoortig frituurvet


Het was de donderdag van het spoeddebat, de kamer was geschorst voor het diner, toen Maxime Verhagen twitterde: `Dit keer geen saté met friet op Algemene Zaken. ;-) Dit is een bami-gorengavond.' Het schijnt dat Maxime dat wel vaker doet, twitteren wat hij zoal naar binnen schuift op het Binnenhof.

Noem mij gerust een ouwe lul, maar ik vind dat getwitter maar een pedant gedoe. Zeker wanneer het land gered dient te worden, en Maxime met zijn hoofd vooral bij de afhaalchinees zit. Ik zie ze al zitten, Maxime en JP, ieder een maltbiertje, plastic bakjes op tafel.

Verhagen: `Eet jij je spiegeleitje nog?'

Balkenende: `Neem jij maar.'

Wat zou er gebeurd zijn als de brommerkoerier wel saté met friet had gebracht? Want dat die bami uiteindelijk niet goed is gevallen, werd in de loop van de avond wel duidelijk. Zou het kunnen dat de val van een kabinet valt of staat met hoe de maaltijd valt? Op vrijdag werd er in de Trêveszaal namelijk alwéér chinees gegeten. Dan vraag je om ongelukken.

In België wil het kabinet ook weleens vallen. Toch zie ik het Yves Leterme niet zo gauw twitteren: `Tussen beraadslagingen door pak friet met stoverijsaus bij frietkot gehaald. ;-) Amaai, da's lekker.'

Snijd de riblappen in stukjes, kruid met zout en peper. Verhit wat olie in een koekepan. Bak er het vlees bruin in, in 2 of 3 porties. Schep het daarna in een braadpan. Fruit ook de sjalot en knoflook even in de koekepan, en doe bij het vlees, met de laurier, kruidnagel, fond, en het bier. Besmeer de boterham rijkelijk met mosterd, snijd in stukjes, en doe bij het vlees. Zet de braadpan met deksel in een oven op 120 graden, en laat in 4 uur langzaam gaar worden.

Schil de aardappelen, snijd ze in frieten, en dep ze droog. Verhit het vet in uw frituurpan, of gebruik desnoods een hoge soeppan. Bak de frietjes in kleine porties eerst 5 minuten voor, op 160 graden. Laat ze helemaal afkoelen, en bak ze in twee minuten goudbruin op 185 graden, vlak voor het opdienen. Laat uitlekken op keukenpapier, en bestrooi met zout.

Schep de saus over of naast de frieten. Amaai, da's inderdaad zeer lekker.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden