Belgische bedrijven in bouw ‘al 10 jaar corrupt’

Het Openbaar Ministerie in België gaat stappen ondernemen tegen 71 corrupte ambtenaren en aannemers. De ambtenaren worden ervan verdacht dat ze jarenlang smeergeld hebben aangenomen van de bouwbedrijven, en illegale prijsafspraken hebben gemaakt.

De corruptie deed zich voor bij de overheidsdienst die alle staatsgebouwen beheert, de Regie der Gebouwen. Dat hebben de Belgische kranten De Standaard en De Tijd dinsdag geschreven.

De verdachten zouden tien jaar lang systematisch met opdrachten hebben gesjoemeld. Ambtenaren gunden aannemers lucratieve contracten voor openbare werken, in ruil voor een percentage van de totaalprijs, snoepreisjes of gratis onderhoudswerk aan privéwoningen. De facturen en offertes werden stelselmatig vervalst.

De lijst van het OM met concrete fraudegevallen telt meer dan honderd pagina’s. Lagere ambtenaren zouden samen tot 2 miljoen euro hebben verdiend. Maar ook topambtenaren waren bij de fraude betrokken. Drie van hen werden eerder aangehouden, maar na drie maanden weer vrijgelaten.

De rechtszaak tegen de verdachten begint naar verwachting volgend jaar. In afwachting daarvan zijn de betrokken aannemers op een zwarte lijst geplaatst, waardoor de overheid geen contracten meer met hen mag afsluiten. De ambtenaren zijn op een zijspoor gezet. De overheidsinstantie Regie der Gebouwen wordt nu regelmatig gecontroleerd.

De corruptie vond plaats bij de Brusselse afdeling van de Regie der Gebouwen. Die afdeling is onder meer verantwoordelijk voor het onderhoud van het Justitiepaleis in Brussel en enkele gevangenissen in de omgeving van Brussel. Door achterstallig onderhoud en onenigheid over de nodige veiligheidswerken konden daar het afgelopen jaar veel gedetineerden ontsnappen.

In de nasleep van het onderzoek naar de Brusselse corruptie ontdekte het Belgische OM soortgelijke corruptiezaken in andere regio’s en bij andere overheidsdiensten. Zo heeft het Leuvense gerecht aanwijzingen dat de overheid tot drie keer te veel heeft betaald voor de bouw van de gesloten jeugdinstelling in Everberg.

In totaal zijn vijftig ambtenaren, vooral uit Vlaanderen, op dit moment voorwerp van onderzoek naar fraude. De Standaard schreef dinsdag dat de Brusselse zaak, ondanks de 71 verdachten, ‘nog maar het topje van de ijsberg’ is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden