Belgisch parlement onderzoekt 'ondraaglijke werkelijkheid' van dossiers over slachtoffertjes Marc Dutroux Rechter verbiedt gebruik van naam Eefje op T-shirts

Voor Pol Marchal was de week ondraaglijk en enerverend. Eerst maakte de Brugse politiecommissaris Luc Van Tieghem hem onder de ogen van heel België voor leugenaar uit; vervolgens verbood de Hasseltse rechter hem in kort geding Eefje Lambrecks' naam te benutten in zijn verbeten strijd tegen misbruik van kinderen....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Marchals T-shirts, sweaters en CD's met het keurmerk An & Eefje zijn nog slechts goed voor de vuilstort. Want de naam Eefje Lambrecks of de afkorting ervan gebruiken kost hem een geldboete van 55 gulden per dag. Pol Marchal was ontgoocheld, vader Lambrecks tevreden: 'Nu kan mijn dochter eindelijk rusten...'

De parlementscommissie-Dutroux begon deze week in Brussel aan het dossier An & Eefje, de Limburgse slachtoffers van Marc Dutroux.

An Marchal en Eefje Lambrecks werden, zoals later is gebleken, in de vroege ochtend van 23 augustus 1995 ontvoerd door de bende-Dutroux.

De meisjes hadden 's nachts staan liften om van Oostende naar hun vakantieverblijf in Westende te komen. Dat avontuur werd de meisjes noodlottig.

In september 1996 werden hun stoffelijke resten opgegraven op het erf van Marc Dutroux' kompaan Bernard Weinstein in de Rue Daubresse te Jumet.

Precies als in het geval van de Waalse Dutroux-slachtoffertjes Julie & Mélissa tekent zich aan Vlaamse zijde dezelfde 'ondraaglijke werkelijkheid' (commissievoorzitter Marc Verwilghen) af: de dood van An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19) had - misschien - voorkomen kunnen worden, áls justitie en politiediensten alert én saamhorig hadden geopereerd.

In elk geval had de politie van Middelkerke, waar vriendinnen van An & Eefje aangifte deden van de verdwijning van de meisjes, in eerste instantie te laconiek gereageerd. 'Kom morgen nog maar eens terug', had de agent van de wacht op 23 augustus 1995 om vijf uur 's middags geopperd.

Pol Marchal beweert dat de agent de vriendinnen heeft 'weggelachen'.

Om kwart voor tien 's avonds werd het de vriendinnen te veel. Zij alarmeerden de ouders Marchal in Hasselt, die twee uur later de Hasseltse politie waarschuwden.

Om even over middernacht startte de politie in Middelkerke een serieuze zoekactie.

Op 24 augustus, daags na de verdwijning van An & Eefje, had het Centraal Bureau voor Opsporingen een opsporingsbericht verspreid naar Marc Dutroux als verdachte van 'feiten met minderjarigen'.

Maar in Brugge werd geen verband gelegd tussen Marc Dutroux en de verdwijning van de Hasseltse meisjes.

Een van de argumenten is dat Marc Dutroux in Wallonië opereerde, terwijl An & Eefje in Oostende waren verdwenen. Bovendien werd deze affaire niet in verband gebracht met de verdwijning van Julie & Mélissa, omdat deze meisjes immers aanzienlijk jonger waren dan An Marchal en Eefje Lambrecks.

Uiteindelijk blijkt de wortel van het kwaad toch grotendeels in Charleroi te liggen. Want daar was justitie op de hoogte van de criminele activiteiten van Marc Dutroux, maar speelde zij de informatie niet door naar het Centraal Bureau voor Opsporingen.

Majoor De Craene van dit bureau: 'Het had de verdwijning van de meisjes in een ander daglicht kunnen stellen.'

Hij verwees onder andere naar de brief van Dutroux' moeder aan de onderzoeksrechter van Charleroi, waarin zij in september 1995 had gemeld dat er twee onbekende meisjes in Marc Dutroux' tuin waren gesignaleerd.

'Wij zochten radeloos een aanknopingspunt', bekende commissaris Luc Van Tieghem voor de commissie-Dutroux. Van Tieghem is een van de weinige politiemannen, die níet klaagt over de Rijkswacht. Hij had in elk geval geen klagen gehad over zijn communicatie met de Rijkswacht.

Wel had hij zich geërgerd aan Pol Marchal. 'Wij deden al het mogelijke om allerlei hypotheses te onderzoeken. Maar nóg vond hij dat we niet ver genoeg gingen.'

Volgens Van Tieghem ging Marchal 'het onderzoek beïnvloeden en hield hij zaken achter.'

Bovendien bracht Marchal een man in opspraak die niets met de verdwijning van An te maken had.

Van Tieghem: 'Akkoord dat de ouders van de verdwenen kinderen bij het onderzoek worden betrokken. Maar niet als ze zodanig gaan liegen, manipuleren en intimideren dat een van mijn beste speurders het onderzoek niet meer wil voortzetten.'

Pol Marchal hield het niet langer uit, en hij verliet ontzet de zittingszaal. Dégoûtant vond hij die aanval van Van Tieghem. Hij gaat tegen de politiecommissaris een aanklacht indienen wegens 'laster' en 'leugens'.

De Commissie-Dutroux zet maandag haar onderzoek naar de affaire An & Eefje voort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden