België smacht naar de waarheid over X1; Gruwelijke getuoigenissen

'CHAOS rond X1 compleet', kopte gisteren Het Laatste Nieuws. De grootste krant van Vlaanderen draait zijn hand niet om voor ronkende koppen en ronkende verhalen....

Waar of niet waar? Zelfs mensen die getuige X1 niet geloven, hebben hun twijfels. Maar diezelfde twijfels leven ook in het kamp van de mensen die zeggen geen reden te zien haar niet te geloven. Zij vinden echter dat iedere getuige serieus moet worden genomen, tenzij het tegendeel is bewezen. Oók Regina Louf - want zo heet X1, ze treedt sinds kort frank en vrij naar buiten met haar verhaal, vorige week donderdag voor de Belgische televisie, maandag bij Sonja Barend.

De chaos rond getuige X1 neemt buitenproportionele vormen aan. Het laatste nieuws is dat zij aan de Antwerpse justitie heeft bekend zes jaar geleden het 15-jarige meisje Katrien de Cuyper uit Brasschaat te hebben vermoord.

'Ik vermoordde Katrien de Cuyper tijdens een seksfeest in een kasteeltje ten noorden van Antwerpen', schreef ze al geruime tijd geleden in een fax aan het Antwerpse parket. Volgens Regina Louf deed zij dat in opdracht van 'het netwerk'. Ze geeft daarmee aan dat ook Katrien de Cuyper verstrikt was geraakt in een seksnetwerk waarin minderjarigen werden misbruikt, gemarteld en vermoord.

Katrien de Cuyper verdween medio december 1991 na een bezoek aan haar vriend in Antwerpen. Zes maanden later werd haar lichaam tijdens graafwerkzaamheden achter een loods aan de Antwerpse haven bij toeval ontdekt. Het lichaam was naakt en vertoonde sporen van wurging. De moord werd toegevoegd aan het lange rijtje onopgeloste zaken.

Volgens het parket van Antwerpen is de fax van Regina Louf al 'heel oud' en zijn haar verklaringen serieus genomen. Diverse bijzonderheden zijn nagetrokken, getuigen verhoord en ook het kasteeltje werd gelokaliseerd. Maar het onderzoek heeft vrijwel geen concrete aanwijzingen opgeleverd, aldus een woordvoerster van justitie.

En dus zit iedereen weer met de handen in het haar. Moeten we Regina Louf nu geloven of niet geloven? Dat getuige X1 bekent zelf ook een moord te hebben gepleegd, is niet nieuw. In interviews had ze al verklaard door haar opdrachtgevers in het seksnetwerk te zijn gedwongen mee te doen aan sadistische rituelen en moorden. 'Ik heb meegedaan. Ik heb mee gedood. Het was dat of er zelf in blijven', aldus Regina twee weken geleden in het weekblad Humo.

Sinds Regina Louf uit De Pinte bij Gent zich heeft bekendgemaakt als X1 en haar verklaringen nu ook openlijk voor de televisie aflegt, is de storm rond haar persoon toegenomen. Louf ontpopte zich tijdens haar tv-optredens niet als een hysterica met onsamenhangende verhalen. In alle rust, soms zelfs met een lichte glimlach rond de lippen, vertelde ze over de gruwelijkste gebeurtenissen uit haar leven. Over verkrachtingen, martelingen en moorden.

Nu is ze zelf moeder van vier kinderen. Bang is ze niet meer. Ze heeft de angst overwonnen en wil met haar getuigenissen alleen nog andere kinderen, ook haar eigen kinderen, in bescherming nemen. Tegelijk erkent ze dat het moeilijk is haar te geloven. Niemand wil graag erkennen dat zoveel georganiseerde gruwel in zijn omgeving plaatsvindt.

Of het nu door de publiciteit komt of niet, gisteren werd X1 langdurig door justitie ondervraagd over haar verklaringen inzake de moord op Katrien de Cuyper. Het onderzoek naar die moord is nog in volle gang, verklaarde een woordvoerster van het Antwerpse parket gisteren.

Maar het valt wel op dat justitie steeds tot nieuwe dadendrang komt nadat oude moordzaken weer uitgebreid in het nieuws kwamen. Dat geldt ook voor de moord op Christine van Hees, in 1984 in een oude champignonkwekerij te Oudergem. In die zaak werd ruim twee weken geleden zelfs een nieuwe onderzoeksrechter aangesteld, die prompt de ouders inzage gaf in het metersdikke dossier en getuigen opnieuw ging ondervragen. Zulks geeft in ieder geval te denken over de manier waarop de onderzoeken tot dusver zijn gevoerd.

Afgelopen maandag werd de vader van Regina Louf negen uur lang ondervraagd door de Gentse rijkswacht, op verzoek van de nieuwe onderzoeksrechter in Brussel. Vader Louf beweert dat zijn dochter allemaal onzin uitkraamt. Gisteren gingen rechercheurs ook op bezoek bij de zieke moeder van Regina in Sint-Amandsberg. Maar weer is het de vraag waarom de ouders van getuige X1 niet eerder zijn gehoord door justitie.

Na drie weken mediawaanzin, na drie weken van strijd tussen 'gelovers' en 'niet-gelovers' wordt het de hoogste tijd dat justitie klaarheid brengt over de getuigenissen van Regina Louf. Vooral de nabestaanden van de vermoorde kinderen hebben daar recht op.

Zo moeilijk moet het toch niet zijn voor professionele speurders om het waarheidsgehalte van alle verklaringen vol bloederige details en bijzonderheden over personen en lokaties te toetsen? Ofwel worden de verklaringen van X1 doorgeprikt, ofwel ze blijven na grondig onderzoek overeind. In het laatste geval moet België het ergste vrezen.

Peter de Graaf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.