'Bekeerde' Tookie krijgt geen gratie

Gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië heeft gisteren aan het eind van de dag geweigerd gratie te verlenen aan Stanley Tookie Williams, een 'bekeerde' moordenaar die in de San Quentin-gevangenis in de dodencel zit....

De opstelling van Schwarzenegger betekent dat de 51-jarigeWilliams vandaag wordt geëxecuteerd. Zoals tegenwoordig in allestaten in de VS de regel is, zal de executie worden voltrokkendoor toediening van een dodelijke injectie.

'Zaken van gratiëring zijn altijd moeilijk', schreef degouverneur in een korte verklaring. 'Deze zaak is daarop geenuitzondering.' Toch was zijn opvatting glashelder: 'De feitenrechtvaardigen niet de vernietiging van het oordeel van de juryof de vonnissen van de rechtbanken in deze zaak', aldusSchwarzenegger.

Williams heeft de steun van een aantal Hollywoodsterren alsSnoopy Dogg en Jamie Foxx. Een petitie om zijn leven te sparenkreeg de handtekening van meer dan 50 duizend mensen.

Hij kreeg in 1981 de doodstraf voor een viervoudige moord.Williams behoorde tot de oprichters van de Crips, een straatbendedie in de jaren zeventig in Los Angeles een bloedige oorloguitvocht met de rivaliserende Bloods.

Williams heeft zich in de loop van zijn bijna 25 jaren in degevangenis afgekeerd van zijn verleden. Hij is een ander,vreedzaam persoon geworden, beweert hij al jaren, die jongeregeneraties oproept en aanmoedigt hun leven een positieve wendingte geven.

Het maakte hem tot een beroemdheid. Zijn advocaat, PeterFleming jr., zei gisteren kort voordat Schwarzenegger de teerlingwierp: 'Als Williams geen clementie verdient, wie dan nog wel indeze staat?'

Maar de gouverneur vroeg zich in zijn verklaring af hoeoprecht de bekering van Williams is. Schwarzenegger schreef: 'Isde bekering van Williams totaal en oprecht of niet meer dan eenlege huls? Zonder verontschuldiging en boetedoening voor dezewrede en zinloze moorden kan er geen bekering zijn.' Williamsheeft altijd ontkend de moorden te hebben gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden