Bejaarden in Hongarije betalen 'cadeau' van premier zelf

'Gratis. . . Gratis. . . Wij hebben het liever over een speciale lente-actie voor 65-plussers.' Woordvoerder Bencze van de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malev moet nog steeds een beetje lachen om het geschenk dat premier Gyula Horn twee maanden geleden onverwacht uit zijn binnenzak toverde: Hongaarse bejaarden mochten niet alleen gratis...

MICHEL MAAS

Van onze correspondent

BOEDAPEST

Maar op 1 februari, de datum waarop dat 'gratis vliegen' zou ingaan, bleef het opmerkelijk stil aan de Malev-loketten. De bejaarden zijn tot dusver weggebleven. Bencze: 'We hadden meer mensen verwacht. We waren voorbereid op een kleine stormloop, maar het bleef net zo stil als op een gemiddelde januaridag.' Cijfers over het aantal geboekte bejaardenvluchten heeft Malev nog niet, maar meer dan enkele tientallen kunnen het er niet zijn geweest: 'We hebben op alle Europese vluchten vijf stoelen voor bejaarden gereserveerd, en daar hebben we tot nu toe meer dan genoeg aan gehad.'

De reden voor de terughoudendheid van de Hongaarse bejaarden is, dat 'gratis' niet echt gratis is. Meteen nadat Gyula Horn zijn zelfbedachte cadeau in een televisietalkshow wereldkundig had gemaakt, had Malev al laten doorschemeren dat de passagiers op zijn minst de kosten voor de service en de luchthavenbelasting zouden moeten betalen.

Dat blijkt neer te komen op een bedrag dat varieert van 200 tot 250 gulden. Bejaarden betalen daarmee bijna de helft van het tarief.

Hoewel dat inderdaad een 'zeer gereduceerd tarief' is, zoals Bencze benadrukt, is het altijd nog veel meer dan de meeste Hongaarse 65-plussers zich kunnen veroorloven - een pensioen bedraagt doorgaans nog geen 200 gulden per maand.

Van het eindejaarsgeschenk van Horn - volgens velen gedaan met het oog op de verkiezingen van 10 mei - is kortom heel weinig overgebleven: bejaarden vliegen drie maanden lang voor half geld, en dat alleen zolang de voorraad strekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden