Het eeuwige levenBeer Gertenbach

Beer Gertenbach (1942 - 2018): musicalster die radiotechnicus werd

Met een gewaagde sprong naar Londen zette Beer Gertenbach zijn acteursleven in gang. Toch besloot hij al jong een andere weg in te slaan.

Beer Gertenbach.  Beeld RV
Beer Gertenbach.Beeld RV

Hij was een van de weinige musicalsterren uit de jaren zestig die zowel konden zingen als dansen. Dat had Beer Gertenbach te danken aan zijn opleiding op de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Er was bijna geen musical waarin hij niet stond en geen ster waar hij niet naast optrad. Maar in 1970 op 28-jarige leeftijd besloot hij er in een klap mee te stoppen.

‘Hij vond zichzelf te oud’, zegt Margot de Boer, zijn partner voor meer dan veertig jaar. Gertenbach begon een nieuwe carrière als geluidstechnicus bij de NOS en later NPO. Een van zijn vrienden, Berjan Cornelisse die veel met hem werkte, zegt dat hij zich daar als een vis in het water voelde. ‘Juist omdat hij zelf uit het theater kwam, kon hij extra waarde toevoegen. Hij wist waarover hij het had.’

Gertenbach kampte al langere tijd met verschijnselen van dementie. Drie jaar geleden werd hij opgenomen in zorgcentrum Vondelstede in Amsterdam, omdat hij steeds van huis wegliep. Hij overleed daar op 2 juli.

Bernard Frederik Gertenbach werd in 1942 geboren als zoon van een Amsterdamse huisarts. Het gezin telde drie kinderen. Al jong was hij gefascineerd door musical, waar toen in Nederland geen opleiding voor was. Hij kreeg zijn vader zo gek een opleiding te mogen volgen op de Guildhall in Londen, waar veel beroemde acteurs (Daniel Craig, Joseph Fiennes ,Damian Lewis) en muzikanten (bas-bariton Bryn Terfel, Beatles-producer George Martin, cellist Jacqueline du Pré) zijn opgeleid.

Toen hij in 1964 terugkwam in Nederland lagen de rollen voor het oprapen. Behalve dat door de toenemende welvaart musicals floreerden, was er door de opkomst van televisie ook veel vraag naar talent dat kon zingen en dansen. Gertenbach ging onder de naam Beer Bossu (‘Dat allitereerde wel lekker’, zegt zijn vrouw) aan de slag. Hij stond op het podium met alle grote zangeressen van die tijd, zoals Conny Stuart en Elsje de Wijn. Hij speelde in vijf musicals, waaronder Anatevka, De kleine parade(met Wim Sonneveld) en De stunt van Cabaret Lurelei.

Na 1970 zou hij nog wel optreden, maar alleen als zanger in programma’s als Café Chantant van de Tros. Tegelijkertijd ging hij jingles maken. Hij produceerde veel voor allerlei radioshows van Felix Meurders zoals Daverende Dertigen De Nationale Hit parade op Hilversum 3 en ook voor andere Vara radioprogramma’s.

Later (vanaf 1992) maakte hij nog als presentator uitzendingen voor de NCRV-radio zoals Beste Beer, waarin luisteraars vragen konden stellen aan een forum van experts. Ook was zijn stem te horen in radio-hoorspelen en speelde hij een rolletje in het televisiedrama De Geest van Gras.

Beer Gertenbach won in 1985 samen met Jacques Klöters de Zilveren Reismicrofoon met de zesdelige serie Door de nacht klinkt een lied. Als chef-montage was hij betrokken bij het radiocabaretprogramma De lach en de traan. Met Gabrie de Wagt vervaardigde hij het programma Nachtvluchten(1992 en 1993). Programmamaker Louis Bogaers: ‘ Beer was een super technicus en daarbij ook een heel sympathieke man met liefde voor zijn vak. Als jong pikkie monteerde ik mijn eerste programma’s met hem.’

Gertenbach ging in 2002 met pensioen. ‘Dat vond hij heerlijk’, zegt zijn partner Margot de Boer. ‘Hij hoefde tenminste niet meer om half vijf ’s morgens op te staan om naar Hilversum te gaan. Hij kon lekker zwemmen en had de computer ontdekt. Kon hij oude beelden gaan zoeken.’

Maar al na twee jaar kreeg hij problemen met zijn gezondheid. Hij zou toch nog 75 jaar worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden