Bedrijven zijn onmisbaar bij bestrijding armoede

Vandaag worden in New York de ‘World Business and Development Awards’ uitgereikt. Wie de eer ook ten deel valt, het enkele bestaan van deze prijzen benadrukt de cruciale rol van het bedrijfsleven in de bestrijding van armoede....

Maxime Verhagen et al

‘De rijken hebben markten, de armen bureaucraten,’ heeft de beroemde econoom William Easterly geschreven. Dat is tragisch, zeker als je bedenkt dat 80 procent van de wereldwijde armoedevermindering het gevolg is van economische groei. Uit onderzoek blijkt ook dat als het inkomen per hoofd van de bevolking groeit, ook de armste 20 procent van de bevolking daarvan profiteert. Maar dan moeten de armen wel mee kunnen doen. Van zo’n duurzame economische groei zijn bedrijven de motor. Zij zorgen voor goederen, banen en belastinginkomsten.

Natuurlijk, investeren in ontwikkelingslanden is moeilijk. Bij het vinden van een balans tussen winst en ontwikkeling, het beheersen van risico’s en meten van resultaat zijn ngo’s, overheden en internationale organisaties van grote waarde. Daarom kiest Nederland voor samenwerking. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat partijen bij elkaar brengt, telt al 75 partnerschappen. In het Initiatief Duurzame Handel bijvoorbeeld, proberen ruim 70 internationaal opererende bedrijven en 24 maatschappelijke organisaties met partners in ontwikkelingslanden producten als hout en cacao menselijker, milieuvriendelijker, winstgevender te produceren en te verkopen. Andere voorbeelden zijn partnerschappen op het terrein van zorgverzekeringen en schoon drinkwater in Afrika.

Tussen 2003 en 2012 trekken overheid, ngo’s, vakbonden en bedrijven samen ruim twee miljard euro uit voor zulke partnerschappen. De aandacht van het bedrijfsleven voor armoedebestrijding komt tegemoet aan de wens van het publiek. Maar liefst 85 procent van de Nederlanders vindt het belangrijk tot zeer belangrijk dat bedrijven goed zijn voor mens, milieu en maatschappij, blijkt uit recent onderzoek. Met andere woorden: de traditionele rolverdeling tussen overheid en bedrijfsleven is achterhaald.

In New York worden prijzen uitgereikt, maar er wordt vooral op hoog niveau gepraat over de millenniumdoelen. Het behalen van die doelen in het jaar 2015 – van de uitbanning van honger tot terugdringing van moedersterfte – is verre van vanzelfsprekend. Er wordt wel vooruitgang geboekt, maar dikwijls onvoldoende. In sub-Sahara Afrika, een van de armste regio’s ter wereld, dreigt zelfs geen enkel millenniumdoel te worden gehaald. Die confronterende feiten maken het belangrijker dan ooit alle krachten tegen de armoede te bundelen. Zeker als je bedenkt dat er nog altijd een miljard mensen leven van minder dan 1,25 dollar per dag.

Minister-president Balkenende zal deze boodschap namens Nederland in New York uitdragen. Daarnaast heeft de Nederlandse regering met landen als Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een verklaring opgesteld, waarin de rol van het bedrijfsleven in het behalen van de millenniumdoelen wordt benadrukt. En bestuursvoorzitters van 16 Nederlandse bedrijven en multinationals hebben met de minister van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Verenigde Naties, (verantwoordelijk voor de millenniumdoelen) aandacht gevraagd voor het belang van partnerschappen. Zij noemen samenwerking een win-win-win-situatie: goed voor bedrijven, goed voor de publieke sector, goed voor de samenleving - hier en daar. Dat Nederlandse geluid moet in New York worden gehoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden