Bastognetaart met zomerfruit

Marie-Louise Schipper


Ingrediënten


Voor 1 persoon
1 flinke scheut advocaat
1 bak mascarpone
8 verkruimelde bastongekoeken
25 gram roomboter
4 eetlepels gewelde blanke rozijnen
divers zomerfruit (aardbeien, bessen, frambozen)


Twee stopflessen stonden op de bespreektafel, geflankeerd door boeketjes met zonnebloemen. Een beeld als in een oud-Hollands stilleven. Die flessen waren gevuld met gemengde drop. Daarnaast stond een vierkante schaal met zoetjes en een suikerpot. Degene die de tafel dekte, heeft alles keurig gegroepeerd. In de kamer bevonden zich ook twee mensen: informateur Ruud Lubbers ontving afgelopen donderdag PVV-leider Geert Wilders.

Zo'n stopfles met drop, die had mijn tante Truus vroeger ook. De bodem van die fles werd tot mijn grote vreugde nooit bereikt: griotten, muntdrop, echte jujubes, dubbelzoute Meenkdrop en her en der een pepermuntje. In de droppot op de tafel van de informateur zag ik behalve dropjes ook pepermunt, roze tumtummetjes en groen keelsnoep. Waarschijnlijk was die pot vol toen Uri Rosenthal begon met informeren. Wie heeft er van zitten snoepen? Femke? Vrouwen en drop is een gevaarlijke combinatie. Of was het Job? Mark misschien? Nu Geert Wilders is aangeschoven, kan ik mij indenken dat na een slopende formatieronde Lubbers plotseling vermoeid zegt: `Dropje, Geert?'

En wat gebeurt er dan? De PVV-leider heeft van de winter een strikt dieet gevolgd. Kan hij de verleiding weerstaan? En neemt hij er dan één (vooruit dan maar, een pepermuntje, daar zit vast niet veel suiker in), of gelijk een hele hand? Was het niet beter geweest om een schaal met zomerfruit op tafel te zetten?
`Aardbeitje, Geert?'

'Nou Ruud, nee, ik had toch liever een banaan gehad, dat vult tenminste.' Behalve een flesje Spa zag ik geen andere verleidingen staan, zoals bastongekoeken en krakelingen. Wellicht worden die gelijk met de koffie geserveerd? Een combinatie van bastongekoeken en zomerfruit kan trouwens ook worden samengebracht in een andere zoete versnapering.

Laat de rozijnen een nachtje wellen in de Grand Marnier. Vet de bodem van een hele kleine springvorm met roomboter en bedek met de bastongekruimels. Zet in de koelkast. Meng de mascarpone met de advocaat en de uitgelekte rozijnen. Haal de springvorm uit de koelkast en stort het mascarponemengsel over de bodem. Strijk glad. Laat goed koud worden en bedek het geheel vlak voor opdienen rijkelijk met zomerfruit: bijvoorbeeld aardbeien, bessen en frambozen. Snijd er om gezondheidsredenen kleine punten van en deel gul uit. Of doe als Geert.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden