Het eeuwige levenMick Paauwe (1966- 2020)

Bassist en componist Mick Paauwe (1966- 2020) groeide op met latinjazz

Mick Paauwe was de eerste Nederlander die aan een conservatorium afstudeerde met de Cubaanse baby-bass. Ze componeerde en speelde ook veel theatermuziek.

Mick Paauwe was een gelauwerd bassist. Beeld Titus Tiel
Mick Paauwe was een gelauwerd bassist.Beeld Titus Tiel

Vanuit het hospice in Vlaardingen stuurde Mick Paauwe haar dierbaren met enige regelmaat een update over het verloop van haar ziekte.

Daar stond in hoe het lichamelijk met haar ging en hoe ze zich voelde – ‘als het gaat zoals vandaag wil ik er nog wel een dag aan vast plakken’ – maar ook welke wereld ze zou willen: ‘Lief zijn voor elkaar, minder vlees eten, plastic dat op straat of in de natuur ligt oppakken en weggooien en wat minder consumeren. Dat zijn dingen waar ik heel blij van word’, schreef ze.

Arend Niks, die als muzikant lang met haar werkte en ook vijf jaar haar levenspartner was, zegt dat ze positief was, maar niet naïef. ‘Sterven’, zei ze, ‘doe je ook voor je familie en vrienden. Daarom moet je ook dat zo goed mogelijk doen.’

Niks noemt haar principieel. ‘Ze leidde haar leven op haar eigen voorwaarden, dat deed ze zonder anderen te veroordelen, ‘wie weet wat goed of slecht is’, zei ze vaak.’

Mick Paauwe was een gelauwerde latinjazz-bassist, theatermuzikant en componist. Ze overleed op 13 september aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Ze werd maar 53 jaar. Ze was met haar geliefde Corrine Bot begin dit jaar op vakantie toen de ziekte zich openbaarde. Behandelingen sloegen niet aan.

Niks noemt haar overlijden een groot verlies voor de Nederlandse muziek. Paauwe kon zowel met de Cubaanse baby-bass – een instrument met puntige tonen die boven de percussie moeten kunnen uitkomen – als met de basgitaar en contrabas uit de voeten.

Latijns-Amerikaanse muziek

Paauwe werd geboren in Den Haag. Haar vader werkte als ingenieur voor Lummus en trok de wereld over. Ze bracht grote delen van haar jeugd door in het buitenland, waaronder Curaçao en Brazilië. Hierdoor kwam ze al jong in aanraking met Latijns-Amerikaanse muziek. Terug in Nederland wilde ze iets gaan doen met handenarbeid. Maar al gauw wist ze dat er niets gaat boven muziek.

In 1993 ging ze naar het Rotterdams conservatorium en zes jaar later werd ze de eerste ‘baby-bass’-speler die daar aan de Latin-afdeling afstudeerde. Daarna richtte ze samen met percussionist Jens Kerkhoff het Latin Jazz quintet BYE-YA! op, waar ook Randal Corsen en Jarmo Hoogendijk deel van uitmaakten. Daarnaast trad ze op met talrijke andere latin-bands.

Na 2005 legde ze zich, na een ontmoeting met Arend Niks, meer toe op theatermuziek. Zo speelde ze in Frankenstein, van het Noord Nederlands Toneel, door Ko van den Bosch, in de Parade-voorstelling Koud Meisje en Ik beloof dat ik onvoorzichtig zal zijn, van Orkater, met Paul van der Laan en Ria Marks.

Verliefd op mensen

Van 2004 tot 2009 woonde ze samen met Arend Niks. Nadat ze uit elkaar gingen, kreeg ze een relatie met Corrine Bot. ‘Mick liet zich niet in een vakje indelen. Ze noemde zich niet hetero, lesbisch of biseksueel. Ze werd verliefd op mensen. En ze viel op Corrine. Ik weet zeker dat als ze oud was geworden, ze bij haar was gebleven’, zegt Arend Niks.

In 2013 ging ze weer nauw met hem samenwerken en met actrice Roos Drenth in de muziektheatergroep ‘Nieuw Niks’. Ze maakten vrijwel jaarlijks voorstellingen, zoals de Welkom trilogie, Barst en Overlast, met acteur Rogier in ’t Hout.

Daarnaast had Mick Paauwe ook haar eigen groep Bongomatik en was ze vaste bassist van de groep Spijkers van Joost Spijkers. Voor al deze groepen componeerde ze ook zelf muziek. Jaarlijks trad ze daarmee ook op bij de familievoorstellingen van de Stokerij in Schiedam.

Haar partner Corrine Bot noemt haar uiterst bescheiden. ‘Maar ook iemand die heel open was en veel vrienden en kennissen had.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden