Barbecuende brulapen

Zelf worst maken, dat zouden wij ook wel willen. Maar onze meisjes houden niet van varken, die doen al moeilijk als we in de supermarkt met een bakje spekreepjes staan te zwaaien....

Marcus Huibers

Nee dus, en daarom hebben we de dames de stad ingestuurd, de slager van zijn voorraad spareribs bevrijd, en een krat bier koud gezet. Doen we eigenlijk nooit meer, bier drinken bij het eten. Terwijl vriendje één het voorgerecht haalt (pizza) en vriendje twee in de weer gaat met de bijgerechten (een zak paprikachips) sta ik snuivend en briesend in mijn keuken.

Dat doet wat met je hoor, zo’n stalen aanrecht vol aan stukken gezaagde varkensribben. Bovendien krijg je verrassende ingevingen van alle testosteron die vrijkomt. Is het eigenlijk wel nodig om spareribs urenlang te marineren, bijvoorbeeld? Kunnen we ze niet gewoon ondersauzen als ze al op de barbecue liggen? Een opwindende gedachte, die schreeuwt om een experiment.

Maar eerst een biertje, en dan nog een stuk of wat. God, wat hébben we het gezellig, met z’n allen rond de vuurpot, met schreeuwerige verhalen die ver over de daken dragen. Het moet er knap lullig uit zien, een stelletje barbecuende brulapen onder een afdakje omdat de regen inmiddels met bakken uit de hemel valt, maar dat is helemaal niet erg.

Spareribs, dus. Eerst maken we de marinade die geen marinade is. We nemen een grote hapjespan. De knoflook en de ui hakken we heel fijn en fruiten we in wat olijfolie. Daarna gaat de rest van de ingrediënten erbij, en laten we de boel 10 minuten pruttelen op een klein vuurtje.

We gooien briketten (geen houtskool) in de barbecue, liefst een grote Weber met een deksel, en steken de fik erin. Heerlijk moment. De spareribs hakken we in stukken van 3 ribbetjes. Als de briketten grijs zijn en een mooie gloed hebben gekregen, roosteren we de spareribs erboven, ’t liefst met de deksel erop. Af en toe bestrijken we de spareribs met de marinade, niet te veel, dat verbrandt alleen maar. Na ongeveer 30 minuten zijn de spareribs gaar van binnen en knapperig van buiten. Lekker met een frisse pint en een zak chips.

Marcus Huibers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden