barbecueboter/tartaarsaus


Ingrediënten


Voor 4 personen
Voor de barbecueboter:
75 gram ingelegde artisjokken (potje)
175 gram half-zongedroogde tomaten, in stukjes
175 gram zwarte olijven, in stukjes
10 gram gehakte basilicum
500 gram zachte boter
10 gram barbecuekruiden
Voor de tartaarsaus:
200 gram mayonaise
2 volle eetlepels groene pesto
50 gram fijngesneden geroosterde paprika (pot)
1 eetlepel basilicum, fijngesneden
2 fijngesneden sjalotten
1 theelepel barbecuekruiden


Babberknoeien. Wat een heerlijke uitvinding toch. Zelfs mannen die zeggen echt niet te kunnen koken ontkomen er niet aan. Het schroeien van vlees op een warme zomerdag in de tuin of op het balkon appelleert immers aan hun onderdrukte jachtinstinct. Dus af en toe wil de Volkskok best (licht) verbrand vlees eten.

Voor wie nog steeds niet weet hoe hij (of zij) vlees en vis zodanig kan verbranden terwijl het nog net eetbaar blijft, is er Basic BBQ van Peter de Clercq (Lannoo, 17,95 euro). Vol vlees- en visgerechten. Zelfs aan toetjes is gedacht.

En wie zich eens niet met `het kookgebeuren' hoeft bezig te houden, wil natuurlijk best gewoon meehelpen met het maken van heerlijke sauzen: tartaarsaus nieuwe stijl en barbecueboter.

Maar eerst maken we onze eigen barbecuekruiden!
Meng 20 gram zeezout met 10 gram cayennepeper, 20 gram paprikapoeder, 10 gram kerriepoeder, 5 gram basilicum en 5 gram tijm.
Even goed doorroeren en in een af te sluiten (schoon!) potje bewaren. Voor de zekerheid hebben we een dubbele hoeveelheid gemaakt.
Maak nu de tartaarsaus: meng de mayonaise met de pesto, de paprika, de kappertjes, de basilicum, de bieslook en de sjalot.
Breng op smaak met de zelfgemaakte barbecuekruiden.
Doe de saus in een schone (jam)pot. Laat tot gebruik staan in de koelkast.
Voor de barbecueboter: meng de artisjokken, de gemarineerde tomaten, de zwarte olijven en de gehakte basilicum met de zachte boter. Prak met een vork tot een homogeen mengsel.
Breng op smaak met de zelfgemaakte barbecuekruiden.
Laat de boter weer opstijven in de koelkast. Dat kan bijvoorbeeld door van de boter in een stuk vershoudfolie een worst te draaien. Die kan dan in plakjes worden gesneden.
Lekker op (stok)brood, maar smaakt ook prima bij een geroosterde lap vlees.
Zo, zet nu de mannen aan het werk. Schenk voor iedereen een koel drankje in. En zoek met een boek een plekje in de tuin. Vlak voordat de grote rookpluimen verschijnen aan tafel aanschuiven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden