'Banken voor miljarden in kernwapenproductie'

Nederlandse pensioenfondsen en banken investeren nog altijd grote bedragen in de productie van kernwapens. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van vredesorganisatie IKV Pax Christi.

Een vrouw demonstreert tegen de investeringen in de productie van kernwapens Beeld ANP

In totaal zitten zij voor bijna 3,5 miljard dollar in kernwapenproducenten. Ambtenarenpensionfonds ABP is met 1,2 miljard dollar de grootste investeerder, gevolgd door ING (1,15 miljard dollar) en Aegon (bijna een half miljard dollar). Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn bedragen de omstreden investeringen zo'n 40 miljoen dollar.

Ook onder meer ABN Amro, Rabobank, DSM Pension Services, MN Services en Optimix Vermogensbeheer worden genoemd in het onderzoek, hoewel het bij hun om kleinere investeringen gaat.

Wereldwijd investeren banken, verzekeraars en pensioenfondsen meer dan 314 miljard dollar in fabrikanten van de betreffende massavernietigingswapens. Volgens IKV Pax Christi hebben in totaal 298 instellingen financiële relaties met 27 bedrijven die betrokken zijn bij het ontwikkelen, produceren, testen en/of onderhouden van kernwapens.

De 10 grootste investeerders in kernwapens komen uit de Verenigde Staten, waaronder State Street, Capital Group of Companies en Blackrock. In Europa wordt de lijst aangevoerd door Commerzbank (Duitsland), Société Générale (Frankrijk) en UBS (Zwitserland).

'Het is onacceptabel dat spaar- en pensioengeld wordt geïnvesteerd in producenten van massavernietigingswapens, doorgaans zonder medeweten van klanten. Financiële instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om te voorkomen dat er geld gaat naar bedrijven die deze wapens produceren', zegt Wilbert van der Zeijden van IKV Pax Christi.

ABP laat weten zich te houden aan de Nederlandse en internationale regelgeving met het beleggingsbeleid. 'Zolang er niets verandert in de regelgeving, gaan wij ons uitsluitselbeleid niet aanpassen. ABP heeft bedrijven die betrokken zijn bij de productie van kernwapens uitgesloten, daar waar deze bedrijven opereren in strijd met het Non Proliferatie verdrag', legt een woordvoerder uit.

Dat verdrag regelt dat alleen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad kernwapens in bezit mogen hebben. 'Daarmee erkent Nederland dat het bezit van kernwapens van deze landen legitiem is. Als belegger nemen wij op heel veel gebieden onze verantwoordelijkheid. Zo beleggen wij bijvoorbeeld niet in bedrijven die onder Nederlands recht verboden producten maken, zoals clusterbommen en landmijnen', aldus de zegsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden