BAGAGE

De Russische reisorganisatie Intourist heeft jachtreizen in haar pakket opgenomen, waarbij jagers mogen schieten op beschermde dieren, zoals de zeehonden in het Baikalmeer....

Rusland stelt grens

open voor de jacht

op zeehond en beer

De jacht is niet illegaal. Zeehonden vallen weliswaar onder de beschermde diersoorten, maar de jacht erop kan alleen door de Russische autoriteiten zelf worden verboden. 'De Washington-conventie voorziet niet in het bejagen van dieren, wél in de in- en uitvoer ervan', zegt een woordvoerder van het Sites-bureau in Dordrecht, onderdeel van het ministerie van Landbouw.

Het bureau behandelt alle aanvragen voor de in- en uitvoer van beschermde dieren of wat daarvan over is. Om trofeeën mee te nemen heeft de jager een uitvoervergunning nodig. Maar eenmaal in Nederland mag hij zijn trofeeën niet zonder meer verkopen.

Het Russisch Nationaal Verkeersbureau zegt dat de jacht is beperkt tot bepaalde gebieden en tot een bepaalde periode in het jaar. 'Niet op alle dieren mag overigens zomaar worden gejaagd, maar er zijn regio's waar speciaal dieren worden gefokt.'

Populariteit Spanje

blijft maar groeien

Er lijkt geen eind te komen aan de populariteit van Spanje. Begin jaren negentig was het land uit de gratie, maar na het dieptepunt in 1992 (met 700 duizend toeristen uit Nederland) zette zich een sterke groei in. Vorig jaar gingen 1,4 miljoen Nederlanders in Spanje op vakantie en deze zomer zullen het er nog meer zijn.

Eén op de vijf toeristen heeft volgens het vakblad Reisrevue begin dit jaar een vakantie naar Spanje geboekt. Koploper Frankrijk - goed voor ruim twee miljoen Nederlanders per jaar - blijft populair, maar zat met 18 procent toch een fractie lager dan Spanje.

Frankrijk wint, wat de Nederlandse toerist betreft, wél terrein op Oostenrijk. Het toerisme daar toont al jaren een daling, ook in de wintersport.

Voor de Nederlandse wintersporter neemt Frankrijk langzaamaan de rol van Oostenrijk over als populairste wintersportland. Van de skiërs en langlaufers gaat nog 46 procent naar Oostenrijk tegen inmiddels 36 procent naar Frankrijk.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de auto - veruit het populairste vervoermiddel voor de vakantie - dit jaar weer wat groei boekt na een lichte terugval vorig jaar. Vorig jaar gingen voor het eerst minder dan vier miljoen mensen met de auto op vakantie, maar de eerste boekingen duiden op een lichte groei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden