Baby krijgt eerste taalles al in de baarmoeder

'Tatata' en 'tatota'. In Finland zijn onlangs 17 baby's geboren met hersenen die opvallend sterk reageren op het verschil tussen juist die twee klankencombinaties. Reden: hun moeders speelden vanaf 29 weken zwangerschap regelmatig een cd af met die nepwoorden. Vlak na de geboorte kregen getrainde en ongetrainde baby's een badmutsje met elektroden op. Zo peilden onderzoekers van de Universiteit van Helsinki de hersenactiviteit bij hernieuwde blootstelling aan de klanken.

Foetus in baarmoeder Beeld epa
Foetus in baarmoederBeeld epa

De maandag gepubliceerde resultaten van het onderzoek dragen bij aan het groeiende bewijs dat kinderen al in de baarmoeder spraak- en patroonherkenning aanleren. Zo bleek uit eerder onderzoek dat pasgeboren baby's zelfs huilen in hun moedertaal: de huiltjes van Duitse baby's gaan doorgaans van hoog naar laag, die van Franse baby's van laag naar hoog. Dat stemt overeen met de intonatieverschillen in beide talen.

Onder water
Doordat een foetus in vruchtwater drijft, denken wetenschappers dat het geluid in de baarmoeder klinkt alsof je je hoofd onder water houdt. Veranderingen in volume en toonhoogte zijn dan het beste op te pikken. De Finse studie toont echter aan dat foetussen ook te trainen zijn op het onderscheiden van klinkers, zoals de 'a' en de 'o'.

Deze vondst heeft praktische implicaties, stellen de onderzoekers. Zo zouden baby's met een verhoogd erfelijk risico op dyslexie baat kunnen hebben bij taaltraining in de baarmoeder, om zo in een vroeg stadium de taalcircuits in de hersenen te stimuleren.

'Wetenschappelijk gezien zijn dit fascinerende resultaten', zegt Paula Fikkert, hoogleraar eerste taalverwerving en fonologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 'Maar de vervolgclaim gaat me te ver. Dat je foetussen kunt trainen op het onderscheiden van bepaalde contrasten, betekent niet noodzakelijkerwijs dat dit essentieel is voor hun taalverwerving.'

Geluidsrecorder
Daarvoor moet je volgens Fikkert eerst een ander experiment organiseren. Geef bijvoorbeeld zwangere vrouwen een geluidsrecorder mee. Zo kun je registreren aan hoeveel woorden hun foetussen worden blootgesteld, hoeveel achtergrondlawaai er klinkt, enzovoorts.

'In een kapsalon wordt meer gekletst dan in een stil kantoor. Maar zorgt dit ervoor dat zwangere vrouwen die daar werken baby's krijgen met een wezenlijk andere taalontwikkeling? Daarvoor wil ik eerst harde bewijzen zien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden