Aziatische koolsla

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 4 tot 6 personen
1 Chinese kool
stukje verse gember (ca. 3 cm)
1 borrelglas rijstazijn
scheutje sojasaus
sap van een limoen
koffielepel bruine suiker
twee eetlepels sesamolie
150 gram pindakaas
3 wortelen, grof geraspt
teentje knoflook, gepeld
1 rode paprika, in fijne reepjes
1 chilipepertje, zeer fijn gesneden, of wat droge peperoncini
bosje lente-uitjes, in ringetjes
wat verse koriander


`Winterweer zorgt voor recordomzetten in zuurkoolbranche' las ik afgelopen weekend in de online-versie van deze krant. Een zuurkoolfabriek in Zuid-Scharwoude bleek extra ploegen te hebben moeten inzetten om aan de gestegen vraag te kunnen voldoen. Ontzettend schattig vond ik dat. En zo echt Hollands: is het een paar dagen zomers warm, dan is meteen het bier op, valt er wat een beetje sneeuw, dan is het strooizout op, bij fris weer wordt het extra aanpoten in de zuurkoolsector, na een regenbuitje te veel mislukt de aardappeloogst en onder om het even welke weersomstandigheden leidt het treinverkeer enorme vertragingen.

En dat terwijl het Nederlandse klimaat voornamelijk extreem gematigd is: dat wil zeggen, de verschillen tussen het ene en het andere uiterste zijn eigenlijk heel gering, als je het vergelijkt met andere landen. Dat zelfde geldt overigens voor de Nederlandse politiek.

Afgezien daarvan is zuurkool natuurlijk een godsgeschenk, al lijkt het me dat die stamppot u na die lange, 'strenge' winter wel zo'n beetje de neus uit komt. Veel mensen lossen dit probleem op door hun creativiteit op de geliefde zuurkool los te laten, met de verschrikkelijkste gevolgen, waarvan ik hier alleen de steekwoorden 'banaan', 'rozijnen', 'ananas' en 'kerriepoeder' wil laten vallen. Veel aanvaardbaarder is het om die zuurkool, met gulle hand in een hotdog te proppen, of tussen een tosti ham/kaas (trap ook hier niet niet in de ananas-val!).

Maar goed, intussen weet je het maar nooit: krijgen jullie nu nóg een paar dagen nachtvorst, dan kan die fabriek in Scharwoude aan de stijgende zuurkoolvraag, zelfs ondanks die extra ploegen, wellicht toch niet meer voldoen. In dat geval is deze kostelijke Aziatische koolsla een aardig alternatief. Kool? Ja. Zuur? Ook. Maar tevens pittig, smeuïg, hartig en fris.

Schil de gember en doe hem met de knoflook, sojasaus, suiker, limoensap, sesamolie, rijstazijn, pindakaas plus wat zout en flink versgemalen zwarte peper in de keukenmachine of de beker van de staafmixer, en pureer de hele boel fijn. Snijd de kool dwars in dunne plakken, doe die in een hele grote kom met de paprika, wortel, chilipeper, uitjes en koriander. Roer de pindakaasdressing er goed door. Laat een uurtje staan, roer nog eens goed door en proef: er moet misschien nog iets meer azijn, zout, peper, sojasaus of suiker doorheen. Dit spul is erg lekker bij allerlei oosterse kip-en varkensvleesgerechten met basmati- of jasmijnrijst erbij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden