'Aziatisch' gekonfijte kippenlevers met bataatfriet

'Aziatisch' gekonfijte kippenlevers met bataatfriet (Hoofdgerecht voor 4 personen).

Er zijn mensen en er zijn hobby's. Vreemde hobby's soms, althans in de ogen van de niet-aangeraakten. Vliegtuigspotten, hengelen en de vissen weer terugzetten, bonsaiboompjes kweken of (Ernie in Sesamstraat) paperclips verzamelen; ik snap er allemaal niets van.

Ik word daarentegen opgewonden van nieuwe gerechten. En dat hoeven helemaal geen Aardverschuivende Combinaties van Sterrenchefs te zijn, maar juist kleine wijzigingetjes in oude vertrouwde recepten die de smaak plotsklaps veranderen. In de Aziatische keukens wil men graag pasta's maken van ui, knoflook en smaakmakers om die in olie te fruiten voordat groente, vis of vlees erbij gaan. Dat viel me weer op toen ik zat te kijken naar de verrukkelijke internetfilmpjes van Mingfang Wang Tijgerkop, die onbevangen in haar thuiskeuken de geheimen van de Chinees-Indische restaurants toont. Zie haar worstelen met 5-kilobrokken varkensnek of buikspek, met liters pindasaus en niet in de pan passende kippen. Dát is koken, dat is internet!

Ingrediënten
3 sjalotjes
2 tenen knoflook
4 cm verse gember
1 eetl. sambal manis
8 eetl. olie
1 rode ui, in flinters
400 g kippenlevers, in stukken
2 eetl. droge sherry of witte wijn
6 eetl. ketjap manis
1 kg zoete aardappelen
1 eetl. Chinees 5-kruidenpoeder

Geïnspireerd toog ik aan de sjalotten- en knoflookmalerij toen er weer eens kippenlevers op mijn pad kwamen. Verbluffend! Met dezelfde ingrediënten als ik anders gebruik, kreeg ik een nieuw gerecht. De saus 'hing aan' en de aroma's leken door een ander deurtje het podium te betreden.

Welaan, daar gaan we. Maar eerst een disclaimer: het nu volgende recept is noch Chinees, noch Indonesisch, noch Aziatisch in zijn niet bestaande algemeenheid. Het is Kleyn.

Bereiding

Pel de sjalotjes, knoflook en gember en snijd ze klein. Doe ze met de sambal in het bakje van de staafmixer en draai alles tot prut. Verhit 5 eetlepels olie in een wok en doe er de pulp in. Fruit al roerend 3 minuten. Voeg dan de ui toe, draai het vuur laag en dek af. Laat zachtjes 4 minuten garen. Doe de kippenlevertjes, de sherry, de ketjap en wat zout erbij, meng en laat afgedekt 10 minuten garen, nog steeds zachtjes. Klaar!

Erbij aten we luiemensenfriet van bataat: snijd de zoete aardappelen in de lengte in 4 of 8 repen. Hussel met zout en wat olie en rooster 30 minuten in de oven op 200 graden. Meng er voor het serveren het 5-kruidenpoeder door.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden