'Avondklok' asielzoekers moet Elst geruststellen

Voor racisten zijn ze al uitgemaakt, de inwoners van het dorpje Elst, gemeente Rhenen, omdat ze een avondklok zouden willen voor asielzoekers....

Van onze verslaggever Mac van Dinther

Waanzin, zegt Bert Henken, voorzitter van de Elster ondernemersvereniging. 'Als ze tien bedden tekortkomen, mogen ze die bij mij neerzetten.'

Maar, vervolgt hij in één adem, iedereen begrijpt toch dat de komst van zeshonderd asielzoekers op 3600 dorpsbewoners wel op moeilijkheden móet stuiten. Is het dan zo gek om te vragen of de asielzoekers 's avonds binnengehouden kunnen worden, zodat de bevolking op twee oren kan slapen?

Twee weken geleden viel bij de inwoners van Elst een brief in de bus waarin de komst werd aangekondigd van een noodopvangkamp voor zeshonderd asielzoekers. De vluchtelingen worden gehuisvest in zogenoemde partytenten op een verlaten terrein van de luchtmacht aan de rand van de bebouwde kom. Het gaat om een tijdelijke opvang, tot 1 maart 2000.

De komst van de vluchtelingen was een voldongen feit. De bouw van de tenten begint donderdag. 'Een overval op de bevolking', aldus autohandelaar Henken, die zich heeft opgeworpen als spreekbuis van de bevolking.

En dus was de stemming geladen afgelopen maandag in het dorpshuis van Elst, waar een informatieavond werd gehouden. 250 Elstenaren kwamen opdagen. Zo ruig als laatst in Kollum ging het er niet aan toe, maar er zijn harde woorden gevallen. En lelijke ook, bevestigen de stamgasten van het dorpshuis.

'Daar distantieer ik me van', zegt Henken. 'Dat verfoei ik.' Maar hij vroeg wel maatregelen om de veiligheid van de dorpsbewoners te garanderen. Zoals de eis dat de vluchtelingen tussen vijf uur 's middags en half negen 's morgens worden binnengehouden.

Een eis die door Elstenaren op straat en in het dorpshuis van harte wordt ondersteund. 'Er is hier toch niks te doen 's avonds', zegt Anne Stok, die tegenover het terrein woont waar de tenten worden gebouwd. De winkels zijn dicht, uitgaansleven is er niet. Wat zouden asielzoekers op straat moeten zoeken?

Geen onredelijk verzoek, aldus burgemeester H. Top van Rhenen. Al vindt hij vijf uur overdreven. Om half twaalf binnen zijn, is het compromis dat hij heeft voorgesteld. Justitie is akkoord gegaan, zodat Elst het eerste opvangcentrum in Nederland wordt waarin de bewoners 's nacht binnen moeten blijven.

Om te spreken van een avondklok is zwaar overdreven, zegt Top. 'Het gaat om een huisregel, net als de regel dat er geen alcohol genuttigd mag worden. Maar als iemand later komt, wordt hij ook nog wel binnengelaten.' Justitie heeft aangekondigd laatkomers niet te zullen bestraffen.

Het compromis is nodig om de schok voor de bevolking te verzachten, verklaart Top die zelf pas op 4 oktober door het ministerie werd ingelicht. 'Dat brengt je in een bijna onmogelijke positie. Het afbreukrisico is groot.'

In de Tweede Kamer is gemengd gereageerd op de verwikkelingen in Elst. CDA en VVD tonen begrip. GroenLinks en de PvdA zijn verontwaardigd. De PvdA noemt de maatregel 'bizar en stigmatiserend'.

Die hebben gemakkelijk praten, zegt autohandelaar Henken als hij de zoveelste journalist heeft uitgelegd wat er gaande is in Elst.

'Wat zij niet begrijpen is dat hier mensen wonen die ook rechten hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden