Autodieven Oostblok azen in Nederland op hybride modellen

Professioneel opererende autodieven uit het Oostblok, met name Rusland, zijn in Nederland op rooftocht naar hybride auto's. Vooral de Toyota Prius is doelwit. Dat type zal prominent figureren in het eerstvolgende jaaroverzicht van autodiefstallen, voorspelt het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). Dit bureau werkt samen met de politie.

De Toyota Prius is een geliefd model onder autodieven uit het Oostblok. Beeld reuters

Nog vorige week werden in één nacht vier Priussen gestolen in Vlaardingen en Schiedam. De auto uit Schiedam werd diezelfde nacht klem gereden in Duitsland. De andere drie zijn spoorloos. Volgens Rob Smitskamp van het VBV is het voorval illustratief voor een trend.

Gerichte operaties
'Bendes komen naar Nederland voor korte, gerichte operaties waarbij ze zich per keer richten op één model. De ene keer is dat een Golf, de andere keer een Prius.' Volgens Smitskamp is de belangstelling voor de Prius gestegen doordat veel Russische steden subsidies geven aan gebruikers van hybride auto's. Moskou wil alleen nog hybride en elektrische auto's als taxi.

De dieven gebruiken geavanceerde apparatuur. Het signaal waarmee een eigenaar op afstand zijn auto opent wordt onderschept en gekopieerd. Later wordt de auto dan zonder braakschade geopend. Met andere apparatuur wordt het motormanagement gemanipuleerd om de auto te starten.

De chauffeurs staan klaar. Zij lopen het grootste risico te worden betrapt. Meestal zijn dit relatieve buitenstaanders. 'Ze krijgen een prepaidtelefoon en een TomTom', zegt Smitskamp. 'Worden ze opgepakt, dan weten ze vaak niet meer te melden dan dat ze een man hebben gesproken die hun een paar honderd euro heeft betaald.'

Toyota Prius
Uit de cijfers van VBV blijkt de toenemende voorkeur voor hybride auto's. De Volkswagen Golf blijft koploper. Sterke stijgers zijn diverse modellen uit het Toyota-concern, de Prius en de Lexus 200, 400 en 450, zegt Smitskamp.

Uit het jaaroverzicht van de Stichting Voertuigcriminaliteit blijkt dat er in 2012 al 64 Priussen werden ontvreemd, op een totaal van ruim elfduizend autodiefstallen. Toyota nam in de totaaloverzichten een negende plek in met 410 gestolen auto's. De Amsterdamse regio telde 4.479 autodiefstallen, gevolgd door de regio Rotterdam, waar 3.545 auto's werden gestolen. Toen viel al op dat auto's van één of twee jaar oud vaker doelwit zijn. Het verband met de jonge hybridetechniek is nu onmiskenbaar, zegt Smitskamp van het VBV.

Valse papieren
In theorie kunnen de Russische autoriteiten achterhalen dat een auto gestolen is, maar dat gebeurt nooit. De Russen lijken niet geïnteresseerd en papieren worden vaak vervalst. 'Bovendien worden veel auto's na aankomst uit elkaar gerukt', zegt Smitskamp. 'Het gaat ze dan om de accu's en de interieurs. Ook daarom worden er nu veel Priussen gestolen. De onderdelen daarvan zijn nauwelijks inwisselbaar voor die van andere auto's. Zo'n handel heeft pas zin als je er een heleboel steelt.'

Vandaag in de Volkskrant: 'De bijrijder keek naar beneden, hij had een apparaatje in zijn handen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden