Autodiefstal steeds vaker gepaard met geweld

Autodiefstal waarbij geweld wordt gebruikt, komt de laatste jaren steeds vaker voor. Criminelen omzeilen op die manier het alarmsysteem van de auto. Dat staat in een onderzoek waaraan het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft meegedaan.

Criminelen gebruiken steeds vaker gestolen auto's om in te vluchten. Dat loopt niet altijd goed af, zoals hier op de A2 bij Deil, waar de weg wordt schoon gemaakt na een wilde achtervolging door de politie. Beeld ANP

Het stelen van auto's is niet alleen een zaak van criminelen die in de wagens handelen. Steeds vaker stelen leden van criminele organisaties het voertuig om deze te gebruiken bij overvallen, inbraken, liquidaties of andere zware criminaliteit, zo staat in het onderzoek dat in Secondant, het blad van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, is gepubliceerd.

Onderzoekers Joyce van der Mark van het KLPD en Hervy de Miranda stellen dat vaker onder dreiging van geweld op straat auto's worden afgepakt, aangezien de meeste auto's beveiligd zijn met een alarmsysteem. Ook tijdens woningovervallen worden mensen gedwongen hun autosleutels af te staan.

Impact
Omdat steeds meer auto's standaard een alarmsysteem hebben is het aantal 'gewone' autodiefstallen het afgelopen decennium flink gedaald. De impact op slachtoffers van een gewelddadige diefstal is echter veel groter dan wanneer alleen de auto wordt ontvreemd.

Auto-alarmsystemen bieden geen soelaas tegen overvallen. Het wordt de overvallers wel moeilijk gemaakt als de auto een systeem heeft waarmee hij kan worden opgespoord (track & trace) of als de wagen op afstand kan worden gestopt (remote control).

Autodieven zullen zich echter mee blijven ontwikkelen, waardoor het altijd een kat-en muisspel blijft, aldus de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.